събота, 28 януари 2012 г.
Фугас
Продукти:
300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Премесете го и отново го оставете за 30-40 минути.
3. Разделете тестото на две. Оставете едната половина на страна. Може да направите две питки сега или да оставите едната половина в затворен съд в хладилник и да го употребите на следващия ден. В този случай трябва да го извадите около час и половина преди да почнете работа с него, за да се отпусне и да достигне до стайна температура.
4. Прехвърлете тестото върху лист хартия за печене. Поставете го пред себе си. Леко го разтеглете във формата на листо. Не го притискайте за да не спукате хубавите мехури, които са се получили.
5. С помощта на остър нож или бръснарско ножче направете разрези.
6. Намажете го със зехтин, поръсете го със сол и свежи подправки ( в случая използвах розмарин, но може и други по избор). Оставете го да си почине 15-20 минути.
7. В това време включете фурната да загрява на 220 С. Печете питката за 15-20 минути. Извадете я върху решетка и я оставете да изстине. Намажете я отново със зехтин.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много хубав е станал фугаса. Вземам си, че у дома имаме бобец :))
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много красив е станал, като листо! Браво, Еми! Неустоим е на последната снимка! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеОле, страхотен е! Толкова отдавна му се каня, и сега като гледам твоя, направо ме е яд, че съм го отлагала. Отчупвам си парченце, че е неустоим. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Еми, винаги съм се чудела как точно се оформят фугасите! Благодаря за подробните описания и рецептата! Много апетитен ти се е получил! Усмихната съботна вечер!
ОтговорИзтриванеБраво,чуден е,Еми!И с розмарина ще е много ароматен!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Много сполучливо изпълнение,чуден изглежда фугаса!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам някой ден да го направя.
Приятен неделен ден!
Благодаря момичета! Този хляб стана наистина изключително вкусен. Много харесвам всички видове фокачи и съжалявам, че толкова отлагах направата му. Оказа се много лесно, а ароматът на розмарин ми е любим.
ОтговорИзтриване