събота, 28 януари 2012 г.

Фугас

 
Posted by Picasa

Продукти:

300 мл топличка вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 г брашно
10 г прясна мая

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Завийте го и го оставете да втаса за около час на топло.
2. Премесете го и отново го оставете за 30-40 минути.
3. Разделете тестото на две. Оставете едната половина на страна. Може да направите две питки сега или да оставите едната половина в затворен съд в хладилник и да го употребите на следващия ден. В този случай трябва да го извадите около час и половина преди да почнете работа с него, за да се отпусне и да достигне до стайна температура.
4. Прехвърлете тестото върху лист хартия за печене. Поставете го пред себе си. Леко го разтеглете във формата на листо. Не го притискайте за да не спукате хубавите мехури, които са се получили.

 
Posted by Picasa

5. С помощта на остър нож или бръснарско ножче направете разрези.

 
Posted by Picasa

6. Намажете го със зехтин, поръсете го със сол и свежи подправки ( в случая използвах розмарин, но може и други по избор). Оставете го да си почине 15-20 минути.

 
Posted by Picasa

7. В това време включете фурната да загрява на 220 С. Печете питката за 15-20 минути. Извадете я върху решетка и я оставете да изстине. Намажете я отново със зехтин.

 
Posted by Picasa

7 коментара:

  1. Много хубав е станал фугаса. Вземам си, че у дома имаме бобец :))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красив е станал, като листо! Браво, Еми! Неустоим е на последната снимка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Оле, страхотен е! Толкова отдавна му се каня, и сега като гледам твоя, направо ме е яд, че съм го отлагала. Отчупвам си парченце, че е неустоим. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Еми, винаги съм се чудела как точно се оформят фугасите! Благодаря за подробните описания и рецептата! Много апетитен ти се е получил! Усмихната съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво,чуден е,Еми!И с розмарина ще е много ароматен!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Много сполучливо изпълнение,чуден изглежда фугаса!
    Ще пробвам някой ден да го направя.
    Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря момичета! Този хляб стана наистина изключително вкусен. Много харесвам всички видове фокачи и съжалявам, че толкова отлагах направата му. Оказа се много лесно, а ароматът на розмарин ми е любим.

    ОтговорИзтриване