понеделник, 17 септември 2012 г.

Мини-кошнички с млечен крем и плодове




Продукти:

за кошничките:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар
1 щипка сол
за млечния крем:

500 мл прясно мляко
6 с.л. захар (3 с.л. за белтъците и 3 с.л. захар за жълтъците)
3 яйца
2 с.л. брашно
ванилия
1 с.л. краве масло

пресни плодове по избор


1. Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта. Добавете маслото.




2.  Миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно.




3. Добавете малко по малко студеното прясно мляко. В зависимост от влажността на въздуха в стаята, тестото може да поеме различно количество течност.




4. Съберете тестото на топка, без да го месите.




 5. Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете поне за час в хладилника. Може да го направите и няколко дни предварително.
(виж Как се прави маслено тесто)




6. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 4, после на 2 и накрая на 5 части. Ще получите 40 равни по големина топчета.




7. Сложете всяко топче в тенекиена кошничка и внимателно с пръсти оформете тестото по стените и.










8. Сложете кошничките в тава и ги запечете на 200 С до златисто.

за крема:

1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Сложете белтъците в суха купа. Разбийте жълтъците с брашното и половината от прясното мляко. Другата половина от прясното мляко го сипете в тенджерка и го оставете да заври с 3 с.л. захар. Намалете силата на котлона. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато за да не се пресекат. Върнете сместа в тенджерата на котлона. Бъркайте енергично докато крема започне да се сгъстява. Обирайте добре дъното на тенджерата с бъркалката за да не загори. Прецедете крема през сито, за да отстраните евентуални бучици и да го направите по-гладък. Добавете ванилията и варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като поизстине го разбийте с миксер с размекнатото на стайна температура масло. Маслото го предпазва да не образува коричка. Разбийте на твърд сняг белтъците, като прибавяте на няколко пъти 3 с.л. захар. Щом станат твърди връхчета, започнете да прибавяте по малко от белтъците в изстиналия крем. Разбърквайте внимателно от дъното към повърхността на сместа с шпатула или дървена лъжица. В никакъв случай не разбивайте енергично, иначе ще спаднат белтъците ( виж Как се прави млечен крем).
За тази рецепта може да използвате и пакетче готов пудинг.

Непосредствено преди сервиране, напълнете кошничките с крем и украсете със пресни сезонни плодове.






2 коментара:

  1. Апетитно изглеждат, а и съчетанието с млечен крем и плодове много ми допада!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат страхотно! Благодаря за рецептата! Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване