понеделник, 17 септември 2012 г.

Стромболи - руло с маслини и мариновани сушени домати



Продукти:

за тестото:
300 мл вода
500 г брашно
1 с.л. зехтин
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар 
10 г прясна мая

за плънката:
100 г черни маслини без костилка
100 г зелени маслини без костилка
2 склидки счукан чесън
2 с.л. босилек, нарязан на ситно
2 с.л. риган, нарязан на ситно 

1. Разтворете маята във водата заедно със захарта. Изсипете я в машина за месене. Добавете зехтина, брашното и накрая солта. Включете машината на програма месене и втасване. Може да замесите тестото и на ръка (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво поне 1 час.
2.  Нарежете маслините и доматите на парченца. Смесете ги със счукания чесън, босилека, ригана и малко от зехтина от доматите.




3. Разделете тестото на две. От тази доза излизат две хлебчета. Разточете всяка от топките на правоъгълник.



Поръсете ги със сместа от домати и маслини. Може да сложите сирене, кашкавал, моцарела, саламче или друга плънка. 




Подгънете краищата на правоъгълника и завийте на стегнато руло.





 

Намажете хлебчетата отгоре със зехтин и ги оставете да втасат. Намажете ги отново със зехтин и ги прорежете леко отгоре с остър нож.



Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване. Намажете ги със зехтин и ги оставете да изстинат леко. 



Нарежете хлебчетата на филийки.






5 коментара:

  1. Чудно е станало рулото!
    Пъстро и апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еми,чудесно руло....ефектно и ароматно!Поздравления:))

    ОтговорИзтриване
  3. А,такова имам и аз в черновите,по рецепта на Диани,но и с орехи,несъмнено вкусно е!
    Твоето е станало убиец!

    ОтговорИзтриване