понеделник, 17 септември 2012 г.

Пита за Мърито





Продукти:

300 мл суроватка (може да я замените със смес от прясно мляко и вода)
1 яйце
1 белтък
3 с.л. кисело мляко
щипка сода за хляб
15 г прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
750 г бяло пшенично брашно
100 г сирене

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко


1. Сложете маята при суроватката със захарта и я оставете да се разтвори. Разтопете маслото. Натрошете сиренето. Разбъркайте киселото мляко със содата.
2. Сложете в машината за хляб суроватката с маята, киселото мляко, яйцето, белтъка и 2 с.л. от разтопеното масло. Изсипете брашното отгоре, а накрая прибавете солта. Включете машината на програма месене и втасване. Може да замесите тестото и на ръка (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво поне 1 час.




3. Разделете тестото на 4 топки. Отделете едната на страна и я покрийте с кьрпа. Останалите 3 разточете на правоъгълници.



Намажете първия обилно с масло и го поръсете с 1/3 от сиренето.



Покрийте го с втория правоъгълник, намажете го с масло и го поръсете със сирене.

 
Накрая поставете третия правоъгълник, отново намажете с масло и поръсете със сирене.


 Навийте корите на стегнато руло.
 




Нарежете рулото на филийки.




Наредете филийките в тавичка за торта с отделящи се страни.




4. Останалото на страна тесто също го разделете на 4.




Потопете всяка част в маслото.



Поставете едната топка в средата, а останалите три оформете къта дълги фитили.




Сплетете ги на плитка.




Завийте плитката около четвъртата топка.






Сложете ги в средата на питката.




Оставете я да втаса. Намажете я с разбития с няколко капки прясно мляко и олио жълтък.




Печете я в загрята на 180 С фурна за 40-45 минути, докато забодена клечка в средата излиза суха. Оставете я леко да изстине и внимателно отстранете страните на формата.











3 коментара:

  1. Великолепна питка,Еми!Много бухнала и несъмнено вкусна щом дегустаторите така сияят!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Отново интересно оформление на питка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Срахотна питка,ще пробвам и твоето тесто ,какво по-хубаво от топла питка със сиренце!
    (мммного станаха а килограмите си чукат,чукат)
    поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване