неделя, 16 септември 2012 г.

Богородична пита



  Идеята за оформянето на питката е от Тайната на нашата вечеря


Продукти:

300 мл суроватка (може да я замените със смес от прясно мляко и вода)
1 яйце
1 белтък
3 с.л. кисело мляко
щипка сода за хляб
15 г прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
750 г бяло пшенично брашно
100 г сирене

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко


1. Сложете маята при суроватката със захарта и я оставете да се разтвори. Разтопете маслото. Натрошете сиренето. Разбъркайте киселото мляко със содата.
2. Сложете в машината за хляб суроватката с маята, киселото мляко, яйцето, белтъка и 2 с.л. от разтопеното масло. Изсипете брашното отгоре, а накрая прибавете солта. Включете машината на програма месене и втасване. Може да замесите тестото и на ръка (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво поне 1 час.




3. Отрежете от втасалото тесто 1/3. Останалото го оставете на страни, покрито с кърпа. Разделете отрязаното тесто на 3 топки.



Потопете всяка от топките в разтопеното масло и я раздърпайте на лист с големина на чиния.






Върху първата кора поръсете 1/3 от натрошеното сирене.



Покрийте я с втората кора, отново поръсете 1/3 от натрошеното сирене.



Накрая поставете последната кора и поръсете с останалото сирене.



Завийте корите на руло, като го разтегляте и усуквате.





Не се притеснявайте, ако се разкъса. Навийте рулото като венец на дъното на намазана с масло тортена форма (или друга кръгла тавичка с високи стени).




3. Останалото тесто разделете на 7 части. От 6 от тях оформете дълги фитили, като ги мажете с масло.





Вземете 3 фитила и ги сплетете на плитка.



Сплетете така и останалите три. Разтеглете малко плитките и ги сложете в тавата върху рулото - едната от вътрешната му страна, другата от външната.




4. От последното парче тесто оформете 5 малки фитила и ги поставете напречно върху плитките.





Така оформена питката прилича на сплетена женска коса. Оставете я да втаса.
5. Разбийте жълтъка с прясното мляко и останалото разтопено масло (или малко олио). Намажете втасалата питка.






6. Печете питката в загрята на 180 фурна за около 40 минути.



   

  









4 коментара:

  1. Muhteşem olmuş,Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава питка! И интересно оформяне :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна питка - мека , пухкава! Оригинално оформление и чудесно обяснение със снимките! Поздравления, Еми!

    ОтговорИзтриване
  4. Това беше най-вкусната питка, която съм правила някога (въпреки, че използвам рецептата за това тесто редовно). Може би, защото беше наречена за прекрасен човек и толкова хубав празник.

    ОтговорИзтриване