Продукти:
1 ч.ч. ориз
1 л рибен бульон, врял.
2-3 стръка мащерка
3 с.л. краве масло
1/2 глава лук
1 склидка чесън
1/3 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер
1 кг черни миди с черупки
настъргана кора на 1/2 лимон
1. Почистете мидите, измийте ги хубаво и ги сложете във врелия бульон, заедно с мащерката. Захлюпете ги с капак и ги оставете да се отворят.
2. Разтопете 2 с.л. масло в тенджера.
3. Нарежете лука и чесъна на ситно и го запържете в маслото на много тих огън за около 10 минути. Лукът трябва да стане мек и прозрачен.
4. Добавете виното и го ставете да поври, докато се изпари напълно. Така ще остане само аромата му.
5. Добавете ориза и запържете и него за кратко. Зрънцата трябва да станат прозрачни и блестящи от маслото.
6. Започнете да добавяте малко по малко от врящия бульон.
Бъркайте непрекъснато. Изчакайте оризът да поеме всичката течност, преди да добавите следващата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар