понеделник, 17 септември 2012 г.

Ризото с миди





Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 л рибен бульон, врял.
2-3 стръка мащерка
3 с.л. краве масло
1/2 глава лук
1 склидка чесън
1/3 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер
1 кг черни миди с черупки
настъргана кора на 1/2 лимон

1. Почистете мидите, измийте ги хубаво и ги сложете във врелия бульон, заедно с мащерката. Захлюпете ги с  капак и ги оставете да се отворят.




2. Разтопете 2 с.л. масло в тенджера.




3. Нарежете лука и чесъна на ситно и го запържете в маслото на много тих огън за около 10 минути. Лукът трябва да стане мек и прозрачен.



4. Добавете виното и го ставете да поври, докато се изпари напълно. Така ще остане само аромата му.


 
5. Добавете ориза и запържете и него за кратко. Зрънцата трябва да станат прозрачни и блестящи от маслото.




6. Започнете да добавяте малко по малко от врящия бульон.





Бъркайте непрекъснато. Изчакайте оризът да поеме всичката течност, преди да добавите следващата.

7. Щом оризът омекне, добавете останалото масло, настърганата лимонова кора и мидите. Подправете с още сол и черен пипер. Дръпнете съда от огъня, похлупете го и го оставете за няколко минути.

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар