неделя, 30 септември 2012 г.

Патладжанени рулца с кайма





Продукти:


1 голям патладжан
500 г кайма
1 малка главичка лук
сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
щипка лют червен пипер

за соса:
2 ч.ч. смлени на едро домати
1 глава лук
3-4 склидки чесън
2 с.л. зехтин
шепа листа от пресен босилек
1 малък дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
сол
черен пипер
лют червен пипер

1. Нарежете патладжана на много тънки филийки.



Поръсете ги със сол и ги оставете да отделят горчивата си вода.


 
2.  Нарежете лука на ситно. Омесете добре каймата с лука и подправките. Оставете я в хладилник да поеме аромата, докато приготвите соса.
3. Нарежете на ситно лука за соса. Почистете чесъна и го нарежете на филийки. Загрейте в тенджера зехтина. Запържете леко в него лука и чесъна докато омекнат. Добавете смлените домати. Подправете със сол, черен пипер, лют пипер, няколко зърна черен пипер и един малък дафинов лист. Оставете сосът на слаб огън леко да покъкри, докато се сгъсти. Дръпнете го от огъня и добавете нарязан на ситно босилек.



4. Измийте патладжана под обилно течаща вода. Сложете по 1 голяма с.л. от каймата върху всяко парченце и навийте на рулце. Ако желаете, може да сложите в средата парченце кашкавал, топено сирене или Моцарела.








5. Сложете част от доматения сос на дъното на тавичка. Подредете отгоре патладжанените рулца.



 Разпределете останалия сос (не забравяйте да махнете дафиновия лист).




6. Печете ястието в загрята на 180 С фурна. Извадете го от фурната, поръсете го с настърган кашкавал и го запечете още за кратко.





 

 




1 коментар:

  1. Много харесвам тези рула с кайма, независимо дали са с тиквички или патладжан /или смесено/. Бързо се приготвят и са ефектни!
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване