събота, 2 юли 2011 г.

Ръжено-пшенични франзели

 

Продукти:

300 мл вода
400 г бяло пшенично брашно
100 г ръжено брашно
20 г мая за хляб или 1 ч.л. суха
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. зехтин

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса на топло за 1 час. Леко го премесете, покрийте го и го оставете още за час.
2. Премесете тестото още веднъж, сложете го в съд с капак и го приберете в хладилник за през нощта.
3. На следващия ден го извадете и оставете за един час на стайна температура да се отпусне.
4. Разделете тестото на две части. Леко разплескайте едната половина.

 

Навийте я леко на руло,

 

 

слепете краищата и оформете дълъг фитил.

 

Постъпете така и с другата част от тестото.
5. Сложете франзелките в тава, покрита с хартия за печене. Нагънете хартията за да им помогне да задържат формата си при втасването. Покрийте ги с кърпа и ги оставете за около час да втасат.

 

6. Когато удвоят формата си, ги намажете леко с вода и с остър нож направете прорези от горната им страна.

 

7. Загрейте фурната на 200 С и сложете съд с вода на дъното. Така по време на печенето парата ще овлажнява въздуха.
8. Печете франзелите до зачервяване. Извадете ги и ги покрийте с кърпа докато изстинат.

 

 

2 коментара:

  1. Zdraveite,i az reshih da si napravia franzelki,spazih striktno receptata,no kato gi opekoh ne yspiah da gi otlepia ot hartiata,predpolagam che triabva i malko maznina ,a ne samo hartia.Sashto bih iskala da popitam slagali se maj i kolko.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара! Сега видях, че съм пропуснала да напиша количеството на маята в рецептата и ще я допълня. За хартията би трябвало да няма проблем. Хартията за печене на тестени изделия и сладкиши има фабрично направено покритие и не залепва. Аз лично никога не я мажа.

    ОтговорИзтриване