събота, 2 юли 2011 г.
Желирана торта с кисело мляко
Продукти:
за блата:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/2 ч.ч. прясно мляко
за крема:
1,5 кг кисело мляко
180 г сладко от кайсии (на парченца)
50 г орехи
1 с.л. желатин (за 500 г течност)
1 компот от кайсии
1. Разбийте яйцата със захарта до побеляване и докато започне за образува фигурки.
(виж Как се прави пандишпан).
Прибавете брашното и внимателно разбъркайте с шпатула, като загребвате от дъното на купата към повърхността.
Изсипете сместа в покрита с хартия за печене тортена форма.
Печете на 180 С до зачервяване. Оставете го да изстине.
2. Сложете киселото мляко да се отцеди за няколко часа.
Отделете плодовете на компота. Накиснете желатина в част от сока на компота и го оставете за 15 минути да набъбне. Загрейте го на водна баня да се разтвори.
3. Отделете хартията от блата и го върнете в тортената форма. Леко го поръсете с прясното мляко.
4. Смесете киселото мляко с нарязаните орехови ядки, сладкото и 1 с.л. от разтворения желатин. Разпределете крема върху блата.
5. Разпределете върху млечния крем плодовете от компота.
6. Смесете сока от компота с останалия разтворен желатин и внимателно налейте сока върху тортата. Приберете я в хладилника за една нощ за да стегне.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Емилия, точно рецептата за този сладкиш чаках няколко месеца да ми бъде възтановена...
ОтговорИзтриванеТова е десерт от детството ми, чиято рецепта знам от съседка в БГ. Получи се така, че част от рецептата липсваше - скъсан и изгубен лист от тефтера ми... и доста отдавна не го бях правила - вчера съседката ми в БГ ми я прати отново, ама аз и тук я намерих :)
Поздрави най-сърдечни!
Много,много любим десерт!Прекрасно се е получил и твоят,поздравления,Еми!
ОтговорИзтриванеМама ни правеше тази торта много често. Много е лека и освежаваща. Напълно подходяща за лятото.
ОтговорИзтриване