сряда, 6 юли 2011 г.
Суфле от тиквички
Продукти:
за плънката:
1 тиквичка
1 глава лук
2-3 склидки чесън
няколко стръка копър
150 г сирене и кашкавал
сол
черен пипер
3 с.л. олио
за бешамела:
3 с.л. краве масло
3 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
6 яйца
1. Нарежете лука и чесъна на ситно. Настържете тиквичката на едро ренде.
2. Запържете лука и чесъна в загрятото олио. Добавете и тиквичките. Пържете докато течността се изпари напълно. Подправете със ситно нарязания копър, сол и черен пипер.
3. Разтопете в малка тенджерка маслото. Добавете брашното и запържете докато се получи пяна. Дръпнете от огъня и внимателно добавете горещото мляко, като бъркате непрекъснато. Върнете сместа на котлона и бъркайте да се сгъсти (виж Сос бешамел). Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставете го леко да изстине.
4. Към бешамела добавете тиквичките, жълтъците и ситно настърганите сирена. Разбъркайте добре.
5. Разбийте белтъците на твърд сняг с една щипка сол. Сложете част от тях в бешамела и внимателно разбъркайте.
Сипете така олекотената смес при белтъците и внимателно объркайте с шпатула.
6. Намажете форма за суфле с масло. Ако нямате такава, използвайте обикновен стъклен или порцеланов съд, към който прикачете висок цилиндър от хартия за печене. Суфлето многократно увеличава обема си и иначе може да изтече.
7. Изсипете сместа във формичката и печете на 180 С до зачервяване и докато забодено дървено шишче в центъра излиза чисто. Въздържайте се да отваряте често вратата на фурната за да не спадне суфлето.
8. Сервирайте веднага с много обич.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Отдавна се каня да врътна и аз едно суфле,Еми!С твоето ми напомни този факт!Благодаря ти!Много ти е вкусно суфлето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Става много леко и пухкаво. Напълно подходящо за вечеря в горещините.
ОтговорИзтриване