Продукти:
3 кг касис
2 л вода
60 г лимонена киселина
около 6 кг захар
1. Почистете касиса от дръжките и листата. Измийте го добре.
2. Сложете касиса в голям съд (тенджера или кофа). Залейте го с водата и добавете лимоновата киселина. Оставете го така за 24 часа, като разбърквате от време на време.
3. Смелете касиса в кухненски робот или машинка за месо.
Прецедете сока и го сложете в голям съд. Премерете го и на 1 л сок добавете 1,5 кг захар. Бъркайте докато захарта се разтвори напълно.
4. Налейте сиропа в малки бурканчета или шишета и ги затворете. Не се вари и заварява. Може да се съхранява така в продължение на няколко години. Страхотен е като топинг за сладолед или палачинки. Може да се разреди с газирана вода като напитка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар