Продукти:
80-90 бр зелени орехчета
1 кг захар
2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонена киселина
1. Орехчетата се берат малко преди Еньов ден - да са в млечна зрялост. Измийте ги добре и ги надупчете с дървено шишче на няколко места.
2. Залейте ги със студена вода и ги оставете да престоят така 7 дни. Сменяйте водата на няколко пъти. Използвайте стара купа или туба от минерална вода, защото пускат много черна вода.
3. След една седмица измийте добре орехчетата. Сложете ги в тенджерка и ги залейте със студена вода. Добавете шепичка портокалови корички или връзка навити такива.
4. Сварете гъст сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Щом сиропът започне да прави капка върху студена чинийка ( виж Как се вари сладко), го дръпнете от огъня и го оставете да изстине.
5. Отцедете водата от орехчетата и заедно с портокаловите корички ги сложете в студения сироп.
Кипнете ги на котлона. Оберете пяната и ги изключете. Оставете орехчетата в сиропа за една нощ.
6. На другия ден сложете отново тавата със сладкото на котлона и го доварете. Добавете лимонената киселина. Разбъркайте добре, кипнете сладкото и го изсипете в сухи бурканчета.
Обичам такова сладко! Страхотно е :)
ОтговорИзтриванеДа, заслужава си всички усилия
ОтговорИзтриванеПравих сладко от зелени орехчета и се получи чудесно. Само че моята рецепта е с белени орехи. Искам да направя пак, но без да ги беля. Наистина ли горчивината изчезва напълно? И защо се препоръчва така упорито беленето на зелените орехчета? Мисля, че това, което изхвърляме с коричките може да се окаже много полезно.
ОтговорИзтриванеПравих сладко от зелени орехчета и се получи чудесно. Само че моята рецепта е с белени орехи. Искам да направя пак, но без да ги беля. Наистина ли горчивината изчезва напълно? И защо се препоръчва така упорито беленето на зелените орехчета? Мисля, че това, което изхвърляме с коричките може да се окаже много полезно.
ОтговорИзтриване