сряда, 22 юни 2011 г.

Сладко от рози за диабетици

 
Posted by Picasa


Продукти:

400 г розички от трендафил
1 пакетче Gelfix Extra 2:1 на Dr. Oetker
700 мл вода
2 1/2 с.л. течен подсладител Huxol (или друг подсладител, тогава съобразете количеството му да отговаря на 0,500 кг захар)
1 ч.л. лимонена киселина

 
Posted by Picasa

1. Почистете добре трендафила, като изроните листенцата и го почистите от тичинките. Трябва да получите около 125 г изчистени листенца. Отрежете бялата долна част на листенцата и ги почистете от твърдите, повредени и жилави места. Измийте листенцата и ги разстелете върху кърпа за да попие излишната вода. Сложете ги в тавата за сладко. (виж Сладко от трендафил).
2. Изсипете пакетчето Gelfix Extra 2:1 на Dr. Oetker в тавата при розовите листенца. Добавете 700 мл вода. Разбъркайте и сложете на котлона да заври.
3. Щом започне да ври, добавете подсладителя. Оставете сладкото да ври в продължение на 3-5 минути. Добавете лимонената киселина. Оставете го да кипне още веднъж.
4. Изсипете сладкото в сухи бурканчета, запечатайте и обърнете веднага. Оставете ги така да изстинат.

 
Posted by Picasa

2 коментара:

  1. Прегледах рецепта "сладко от дюли" и се натъкнах на проблем.1 чаена лъжица подсладител е равна на 4 супени захар а половин килограм захар на колко чаени лъжици подсладител е равна?Във всяка аптека продават спринцовки и като си закупя 1 от 10 мили.,а Вие посочите 500 гр.захар на колко мили.от даден подсладител са равени всичко ще е много просто! Петър

    ОтговорИзтриване
  2. Добър вечер, Петър!
    За съжаление не мога да Ви отговоря конкретно 500 г захар на какво количество от Вашия подсладител отговаря. Това би трябвало да е описано на самата опаковка. Според указанието на този, който ползвам аз, една ч.л. от него (5 мл) е равна приблизително на 4 с.л. захар (около 68г). Според моите изчисления 500 г захар се равнява на около 36-37 мл подсладител. Тъй като 1 с.л. от моите е с вместимост около 15 мл, то това отговаря на около 2,5 с.л.
    Това, обаче , се отнася за този подсладител. Вашият може да е с друга концентрация. Трябва да проверите упътването и да направите сам изчисленията.
    Хубава вечер Ви желая!

    ОтговорИзтриване