Продукти:

15-16 бр бели аспержи
1 с.л. краве масло
500 мл зеленчуков бульон
50 мл сметана
1 жълтък
сол
черен пипер

за гарниране:
пресен магданоз
зехтин


1. Обелете внимателно външната кожица на аспержите (ако е твърда е груба). Нарежете ги на парчета от около 2 см.


2. Задушете ги до омекване в малко масло. Ако желаете, може да отделите главите на аспержите и да ги добавите по-късно в супата. Залейте аспержите със зеленчуков бульон и ги сварете.
3. Пасирайте супата до гладкост. Ако е рядка, може да я сгъстите с малко размито в студена вода нишесте. Прибавете отделените глави на аспержите. Оставете супата да поври още докато придобие желаната консистенция. Подправете я със сол и черен пипер на вкус.
4. Разбийте жълтъка със сметаната. Дръпнете супата от огъня. Добавете част от нея към сметаната и жълтъка за да ги затоплите леко.  Прибавете ги в супата.
5. Сервирайте супата, поръсена с малко зехтин и свежи листенца магданоз.