петък, 10 май 2013 г.

Пастет от дива патица




Продукти:

1 ч.ч. сварено (печено) обезкостено месо от дива патица, нарязано на ситно 
200 г пилешки дробчета
60 мл коняк
2 дафинови листа
4 скилидки чесън
2 с.л. краве масло или пилешка мазнина
1 глава лук

1 с.л. сос Уорчестър
2 с.л. балсамов оцет
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. мащерка
щипка канела
Сол и прясно смлян черен пипер
ако желаете по-мек вкус - 200 мл течна сметана
50 г краве масло (за покритие)

1. В голяма купа смесете пилешките дробчета с коняка, дафинови листа и нарязани на ситно 2 склидки чесън. Оставете ги да се мариноват на стайна температура за 2 часа или в хладилник в продължение на 8 часа. Отцедете дробчетата, подсушете ги и отстранете дафиновите листа и чесъна.

2. Загрейте 2 с.л. краве масло (пилешка мазнина) в голям и дълбок тиган. Добавете лука и чесъна, нарязани на ситно да се задушат.
3. Прибавете пилешките дробчета и патешкото месо. Добавете виното и оцета и варете докато течността се изпари, но дробчетата са още розови.


4. Добавете сметаната, мащерката и канелата и варете още малко на умерена температура, като бъркате непрекъснато.
5. Изсипете сместа в кухненски робот и пюрирайте.


6. Подправете със сол и черен пипер. Опитайте го и подправете допълнително на вкус, ако е необходимо. Претрийте сместа през през сито за да го направите съвсем фино.
7. Прехвърлете пастета в купичка или форма за терин. Можете да го украсите с дафинов лист, стръкче мащерка и зрънца черен и червен пипер.


8. Разтопете останалото масло и го изсипете върху пастета за да го запечатате. Приберете го в хладилника да се охлади и маслото да се втвърди напълно.


9. Сервирайте го с крекери или препечени филийки. Допълва се чудесно със сладко от червено френско грозде.



Няма коментари:

Публикуване на коментар