вторник, 14 май 2013 г.

Петел с вино



Продукти:

1 петел
100-150 г пушен бекон или сланина
1 с.л. масло
2 глави чесън
1/2 ч.ч. смлени домати или 1 домат, настърган
1 дафинов лист
2-3 стръка мащерка
1 ч.ч. червино вино
2 ч.ч. пилешки бульон
сол
черен пипер

за зеленчуците:
1-2 с.л. масло
300 г малки лукчета
300 г гъби
по желание - морков, грах

за сгъстяване на соса:
1 ч.л. нишесте


1. Разделете петела на порционни парчета. Нарежете бекона на ситно и го изпържете в 1 с.л. масло до златисто. Извадете го. В отцедената мазнина запържете месото от всички страни.  Посолете го със сол и черен пипер.



2. Върнете бекона, добавете 1 дафинов лист, няколко стръка мащерка, 2 глави чесън на склидки, 1/2 ч.ч. смлени домати, залейте с 1 ч.ч. червено вино и 2 ч.ч. пилешки бульон и оставете ястието да къкри докато месото омекне.


3.  Разтопете маслото в тиган. Запържете лукчетата до златисто. Добавете гъбите и запържете и тях. Ако желаете, може да добавите морков на кръгчета, грах. Посолете ги.


Прибавете ги към месото и ги оставете за 15 минути да поврат с него.
4. Размийте нишестето с малко студена вода. Малко по малко прибавяйте от него към соса докато достигне желаната гъстота. Оставете ястието да покъкри още 5 минути. Сервирайте го поръсено със ситно нарязан магданоз.


2 коментара:

  1. Много обичам месо, което е сготвено с вино. Чудно е на вкус. Така изглежда и това предложение.
    Поздрави, Еми!

    ОтговорИзтриване
  2. Se ve muy bien absolutamente delicioso con vino,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване