Продукти:
300 мл вода
500 г брашно
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
10 г прясна мая за хляб
50 г маргарин, разтопен
1. Сложете маята при водата със захарта и я оставете да се разтвори. Добавете солта и олиото и като прибавяте малко по малко от брашното замесете меко тесто. Може да използвате и хлебопекарна на програма месене (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво около 1 час.
2. Разделете тестото на две. Първата половина разделете на три топки. Втората част оставете на страна и я покрийте с кърпа за да не изсъхва. Разточете всяка от трите топки на кръг с големината на чиния.
Слепете ги като мажете помежду им с разтопената мазнина.
Разточете ги на възможно най-голям правоъгълник. Намажете го с мазнина.
Завийте го на стегнато руло.
Нарежете го трапецовидно на парчета.
Наредете ги от страни на намазана с масло кръгла тавичка.
3. Разточете втората половина от тестото на тънка около 1/2 см кора. Изрежете с чаша кръгчета.
Наредете ги в редичка 4х4.
Намажете ги с мазнина и ги навийте на рулца.
Разрежете ги на две - ще получите от всяка редичка по две цветя.
Сложете ги в средата на тавичката. От изрезките от тестото направете малки топчета. Подредете ги в кръг около цветята.
4. Оставете питката да втаса.
5. Намажете с останалата мазнина втасалата питка. Печете я в загрята на 180 С фурна.
Еми, питката е вълшебна! Изглежда толкова вкусна, а за оформлението просто нямам думи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден :)
Благодаря Ви за онагледяването със снимки стъпка по стъпка........много ми помогнахте в направата на питата!!!!!!!!!
ОтговорИзтриване