понеделник, 27 май 2013 г.

Торта тирамису с ягоди



Продукти:

500 г маскарпоне
500 г ягоди
100 г захар +2-3 с.л.
30 мл амарето или някакъв ликьор(може да го пропуснете, ако желаете)
3 яйца
1 прахче ванилия
200 бишкоти савоярди

1. Нарежете ягодите на парченца и ги посипете с 2-3 с.л. захар. Отделете си няколко цели за украса. Леко намачкайте част от нарязаните ягоди с вилица за да си пуснат сок. Оставете ги да престоят така около 1/2 час.


2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг с половината захар.


3. Разбийте жълтъците до побеляване с останалата половина захар, като държите купата над съд с вряща вода. Внимавайте купата да не опира водата за да не се получат бъркани яйца. От горещината на парата жълтъците ще се сготвят постепенно и стабилизират.


4. Разбийте маскарпонето с прахче ванилия. 
5. Внимателно прибавете към маскарпонето разбитите жълтъци. 


Разбъркайте леко. Добавете и белтъците. 


Прецедете сока на ягодите и добавете парченцата към крема.


6. Застелете купа с найлоново фолио. Така по-лесно ще извадите тортата. Смесете ягодовия сок с ликьор. Топете бишкотите в него и подредете от страни на купата. 


Изсипете в средата крема с ягоди. 


Отгоре покрийте с още един ред бишкоти. 


Покрийте купата с фолио и леко притиснете бишкотите да потънат в крема.. 


Приберете тортата в хладилник поне за една нощ.  Преди сервиране премахнете фолиото от дъното. Внимателно я обърнете върху чиния за сервиране, премахнете и останалото фолио и украсете с отделените ягоди. Ако искате, може да настържете малко шоколад.




3 коментара:

  1. Страхотно предложение. Особено подходящо за хората, които не пият кафе. =)
    Много хубава идея, Еми, благодаря, че сподели. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ароматен десерт!Прекрасен ден,Еми:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Тотален разкош е този десерт,и толкова сочен и ефектен,Еми!Много нови предложения при теб и все така вкусни и майсторски представени,комплименти!

    ОтговорИзтриване