понеделник, 27 май 2013 г.

Печен заек с билки, чесън и горчица



Продукти:

1 заек
1 глава чесън
1 ч.ч. вино
1 с.л. горчица
1/2 ч.ч. вода или бульон
2-3 клончета розмарин
2-3 стръка мащерка
1 дафинов лист
50 г билково масло
1-2 с.л. олио
10 зърна черен пипер
млян черен пипер
сол
щипка лют пипер

за сгъстяване на соса:
1 ч.л. нишесте

1. Измийте заека и го подсушете с кухненска хартия. Загрейте в по-дълбок тиган олиото. Запържете заека до златисто от всички страни. Извадете го в голяма огнеупорна тенджера или тава. Посолете го със сол и черен пипер.


Мазнината, която се отделя при пърженето на месото може да се добави при него в тавата. Аз я използвах за да овалям в нея картофите за гарнитурата.


2. Залейте месото с виното. Добавете горчицата, склидки чесън, розмарин, мащерка, дафинов лист, зърна черен пипер, малко лют червен пипер, малко вода или бульон и билково масло, нарязано на парченца (ако нямате, може да сложите и обикновено краве масло). Покрийте тенджерата с капак или алуминиево фолио и печете заека в загрята на 160 С фурна за 1,5-2 часа.


3. Извадете месото в плато. Прецедете соса и го кипнете на котлона. Размийте нишестето в малко студена вода и капка по капка прибавете от него във врящия сос докато се сгъсти до желаната консистенция. Сервирайте го с месото.
4. Поднесете заека с гарнитура от пресни печени картофи с розмарин, грах и спанак.




Няма коментари:

Публикуване на коментар