събота, 3 ноември 2012 г.

Пай с круши, млечен крем и хрупкав топинг




Продукти:

за тестото:

85 г краве масло, студено
150 г брашно
3-4 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол

за крема:

350 мл прясно мляко
3 с.л. захар 
3 жълтъка
2 с.л. брашно
ванилия
1 с.л. краве масло
4-5 круши

за топинга:

75 г краве масло, студено
75 г захар
75 г брашно

1. Нарежете маслото на малки кубчета и го сложете във фризера за 15-20 минути (виж Как се прави маслено (бисквитено) тесто). Смесете в домакински робот брашното, захарта и солта.


Добавете маслото и миксирайте леко на няколко пъти сместа да стане на трохи с размерите малко по-малко от грахово зърно. Ако е необходимо добавяйте по 1 супена лъжица много студена вода (почти до замръзване). Изсипете трохите на плота. Съберете ги на топка тесто. Не месете тестото, за да не стане жилаво. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за 1 час.
2. Възварете част от прясното мляко с част от захарта. Смесете жълтъците, останалата част от захарта, брашното и малко от студеното прясно мляко (виж Как се прави млечен (сладкарски) крем).


Намалете силата на котлона. Прибавете врящото мляко в жълтъците на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато за да не се пресекат.


Върнете сместа в тенджерата на котлона. Прибавете ванилията. Бъркайте енергично докато крема започне да се сгъстява. Прибавете маслото и оставете крема да се охлади.


3. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кръг, малко по-голям от диаметъра на тавата, в която ще печете сладкиша. С помощта на точилката го преместете върху тавата.


Оформете ръбчето му като използвате излишните отрязъци.


4. Обелете крушите, почистете ги от семето и ги нарежете на тънки резени. Подредете ги върху тестото.


5. Разпределете крема върху тестото.


Печете сладкиша в загрята на 180 С фурна за 20 минути.


6. В това време пригответе топинга. Сложете в купа маслото, нарязано на кубчета, захарта и брашното.


Стрийте ги с пръсти докато се получат малки трохи.


Изсипете ги върху сладкиша.


Запечете го за още 20-25 минути. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете. Кремът трябва да се стегне, иначе ще потече.






 





6 коментара:

  1. Фантастичен пай,скъпа,много ми харесва!С хрупкава коричка,а вътре сочен,мек и с много плод и кремче!Браво,идеална рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми допада много, особено наличието на млечен крем!
    Представям си колко вкусно и ароматно е всяко парче!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Еми, чудесен е!
    И тази година правя толкова сладкиши с круши
    и са превъзходни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Еми,предложението за пай с крем наистина ме впечатли.Обичам кремести десерти!!!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, момичета! Сладкишчето е много нежно, от една страна меко и ароматно заради крема и крушите, а от друга - хрупкаво и маслено заради основата и коричката. Радвам се, че ви харесва!

      Изтриване
  5. Еми, присъединявам съм към похвалите :) Наистина изглежда разкошно това сладкишче с крем и ароматни круши :) Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване