петък, 9 ноември 2012 г.

Рангелова пита




Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.
За този ден стопанката на къщата меси специален обреден хляб - Рангелова пита, богато украсен с тестени фигурки. В някои селища тази пита наричат „колак".

Продукти:

250 мл прясно мляко
100 мл вода
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
щипка сода за хляб
15 г прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
750 г бяло пшенично брашно
100 г сирене

за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио


1. Сложете маята при прясното мляко със захарта и я оставете да се разтвори. Разтопете маслото. Натрошете сиренето. Разбъркайте киселото мляко със содата.


2. Сложете в машината за хляб прясното мляко с маята, водата, киселото мляко, яйцето и 2 с.л. от разтопеното масло. Изсипете брашното отгоре, а накрая прибавете солта. Включете машината на програма месене и втасване. Може да замесите тестото и на ръка (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво поне 1 час.




3. Отрежете от втасалото тесто половината. Останалото го оставете на страни, покрито с кърпа.Разточете половината на възможно най-тънък и голям лист. Намажете го обилно с разтопено масло и го поръсете с натрошеното сирене.


Завийте го на руло и го усучете.



Навийте рулото в покрита с хартия за печене тава около обърната огнеупорна чаша (в моя случай чашка за крем-карамел).



4. Останалото тесто разделете на 4 части, различни по големина. Първите три разделете на две, оформете ги на дълги фитили и ги усучете два по два.



Най-малкия сложете като венец около чашката. Другите два - от външната страна на рулото.

5. От последното парче тесто (най-голямото) оформете 9 малки фитила.


Завийте двата им края в срещуположни посоки.


6. Намажете основата на питката с разбито яйце и подредете фигурките. Покрийте питката с кърпа и я оставете да втаса.


7. Към разбитото яйце, добавете малко прясно мляко и останалото разтопено масло. Намажете питката със сместа обилно, на два-три пъти.



8. Печете питката в загрята на 180 фурна за около 40 минути.

4 коментара:

  1. Еми, чудна ти е питата, скоро не бях надничала, но сега с удоволствие ще разгледам последните ти творения!
    Не знам до колко ти е важно и дали би се съобразила, и аз не знаех до сега, но тъй като имам именници на този ден скоро четох, че според поверие някакво, "оградката" на Рангеловата пита не трябва да се съединява, за да не опустява дома, трябва да се остави отворено. Аз тази година не правих пита, че дъщерята - именница ме беше изпреварила и направила малки питки, а за година не знам дали ще запамня и съобразя, но ти казвам - и ти да го знаеш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Не знаех тези подробности и ще ги имам в предвид.

      Изтриване
  2. Имах предвид "догодина" и "запомня", но в къщи и в службата съм на различни версии на компютрите и като не гледам какво пиша - стават глупости :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно оформление!Много хубава е станала питата!Поздравления!

    ОтговорИзтриване