понеделник, 10 юни 2013 г.

Свинско печено със сос от череши и мащерка



Продукти:

свински шол, около 800 г
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
1 с.л. размекнато краве масло
1 ч.л. горчица
2-3 стръка мащерка

за соса:
1/2 ч.ч. червено вино
1/2 ч.ч. бульон
1 ч.ч. череши
1 ч.л. нишесте

1. Почистете месото от ципите и го подсушете. Намажете парче хартия за печене с маслото и горчицата. Поръсете я със сол, черен пипер и индийско орехче. Сложете месото върху хартията и го оваляйте в маслото и подправките.


Добавете клончета мащерка. Загърнете го с хартията и я запечатайте с топлийки или телбод (виж Маджарско печено).
Сложете пакетчета в тавичка и печете месото в загрята на 180 С фурна за 2 часа.
2. Извадете месото от фурната. Разкъсайте пакетчето и го извадете на страни да си почине за 10-тина минути докато направите соса. Прецедете отделения при печенето сок.


3. Почистете черешите от костилките.


Сложете в съд виното на котлона и го варете докато се редуцира на половина. Така ще се изпари грубия алкохолен вкус. Добавете бульона и прецедения сос от печенето на месото. Размийте нишестето в малко студена вода. Прибавете го капка по капка в соса докато се уплътни достатъчно. Добавете черешите и варете още малко. Не ги разварявайте. Нека да останат цели. Опитайте соса и го подправете още, ако е необходимо.
4. Нарежете месото на тънки филийки.


Сервирайте го полято с вкусния черешов сос и поръсено с прясна мащерка.



4 коментара:

  1. Безспорно интересно предложение, Еми. А може ли да попитам как почистваш костилките на черешките така, че плодът да остане цял? Благодаря предварително.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам машинка за вадене на костички, но с нея вадя костилки само на дренки. За вишни и череши ползвам закопчана безопасна игла. Пъхам долната част на иглата (не където е закопчалката, а другата) в дупчицата, където е била дръжката, захващам костичката и я измъквам, като си помагам с палец. Изглежда сложно, но като свикнеш става много бързо. По ми е лесно така, отколкото с машинката.

      Изтриване
    2. Много благодаря, Еми! Ще знам вече как да си имам цели и почистени черешки (а не срязани наполовина). Поздрави и хубав ден! :)

      Изтриване
  2. Много елегантно блюдо,Еми!!!....И аз така чистя черешките.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване