понеделник, 3 юни 2013 г.

Питки - пеперудки





Продукти:

500 г брашно
10 г прясна мая
270 мл вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 г разтопено масло

за намазване:
яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
маково семе за поръсване

1. Замесете меко тесто от брашното, водата, маята, захарта, солта и 1 с.л от маслото (виж Как се прави тесто с мая). При този вид тестени изделия - с много шарки, за да станат те по-отчетливи, трябва да се предвиди малко по-твърдо тесто. Затова и течността е по-малко от обикновено. Оставете го за около час да втаса.


2. Разделете тестото на 16 топки. Оформете всяка от тях на дълъг фитил.


Намажете го от едната страна с разтопено масло и  го потопете в маково семе.


3. Навийте двата му края.



Срежете пипалцата на пеперудите.


Притиснете ги в средата за да се слепнат и ги прищипете с две клечки от страни.


Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат. Намажете ги с разбитото с прясно мляко и олио яйце.



Печете ги в загрята на 200 С фурна до златисто.






4 коментара:

  1. Ех, че са красиви, Еми... Напети и вкусни - чудо.
    Хубаво утре ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво оформяне, Еми! Благодаря за подробните снимки. Ще се възползвам от идеята :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Оформлението е великолепно,питките ти също,Еми!Чудесна идея,изпълнение и представяне,комплименти!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиви пеперудки! Чудно си ги приготвила!

    ОтговорИзтриване