понеделник, 3 юни 2013 г.
Питки - пеперудки
Продукти:
500 г брашно
10 г прясна мая
270 мл вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
100 г разтопено масло
за намазване:
яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
маково семе за поръсване
1. Замесете меко тесто от брашното, водата, маята, захарта, солта и 1 с.л от маслото (виж Как се прави тесто с мая). При този вид тестени изделия - с много шарки, за да станат те по-отчетливи, трябва да се предвиди малко по-твърдо тесто. Затова и течността е по-малко от обикновено. Оставете го за около час да втаса.
2. Разделете тестото на 16 топки. Оформете всяка от тях на дълъг фитил.
Намажете го от едната страна с разтопено масло и го потопете в маково семе.
3. Навийте двата му края.
Срежете пипалцата на пеперудите.
Притиснете ги в средата за да се слепнат и ги прищипете с две клечки от страни.
Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат. Намажете ги с разбитото с прясно мляко и олио яйце.
Печете ги в загрята на 200 С фурна до златисто.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ех, че са красиви, Еми... Напети и вкусни - чудо.
ОтговорИзтриванеХубаво утре ти желая!
Много красиво оформяне, Еми! Благодаря за подробните снимки. Ще се възползвам от идеята :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеОформлението е великолепно,питките ти също,Еми!Чудесна идея,изпълнение и представяне,комплименти!Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеМного красиви пеперудки! Чудно си ги приготвила!
ОтговорИзтриване