четвъртък, 6 юни 2013 г.

Богата пролетна питка





Продукти:

250 мл прясно мляко
100 мл вода
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
15 г прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
750 г бяло пшенично брашно
100 г сирене

за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
семена за поръсване


1. Сложете маята при прясното мляко със захарта и я оставете да се разтвори. Разтопете маслото. Натрошете сиренето. Сложете в машината за хляб прясното мляко с маята, водата, киселото мляко, яйцето и 2 с.л. от разтопеното масло. Изсипете брашното отгоре, а накрая прибавете солта. Включете машината на програма месене и втасване. Може да замесите тестото и на ръка (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса хубаво поне 1 час.
2. Разделете тестото на 4 части. Едната оставете покрита на страна.


3. Разточете трите топки на кръгове.


Намажете първия лист с разтопено масло. Поръсете го с половината сирене.


Сложете отгоре втория лист, отново намажете с масло и поръсете с останалото сирене. Накрая покрийте с третия лист.


4. Разрежете тестото с ръба на порцеланова чиния по диагонал на 16 триъгълника. Не ползвайте нож - острието му е остро и разделя тестото, а порцелановата чиния слепва краищата му.


5. Навийте триъгълниците на кифлички.


Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.


Оставете ги да втасат. Намажете питката с разбитото яйце с малко прясно мляко и олио.
6. Разточете останалото тесто и с чашка или формичка нарежете кръгчета. Подредете ги по 5 в колонка. Намажете ги с масло.


Навийте ги.



Разрежете ги с нож на 2 - ще получите по две рози.


Подредете ги върху питката. От изрезките от тестото направете малки топчета, листа или орнаменти за украса.


Намажете питката отново с разбитото яйце и поръсете малко семена.


Печете я в загрята на 180 С фурна до зачервяване.



2 коментара: