неделя, 10 февруари 2013 г.

Медени питки с орехова ядка



 
 
Продукти:
 
50 мл прясно мляко 
2 яйца
1 щипка сол
6 г прясна мая
250 г брашно
100 г краве масло
2 с.л. захар
 
за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
цели орехови ядки
мед за сервиране



1. Разтворете маята в прясното мляко. Добавете яйцата, щипка сол и 2 с.л. от захарта. Замесете меко тесто, като в процеса на месене прибавяте малко по малко от студеното масло, нарязано на малки кубчета ( виж Как се прави тесто за бриош). Оставете го да втаса за около час.
2. Разточете тестото на лист с дебелина около 5 мм. Изрежете с чаша или формичка кръгчета.
 



 
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат. 
3. Намажете всяка питка със смес от яйце, прясно мляко и олио. Набодете им по една орехова ядка.


Печете ги в предварително загрята фурна на 180 С докато се зачервят. Още горещи ги полейте с мед.








3 коментара:

  1. Много са оригинални - тематични, с мед и орехи, и маслено ароматни!
    Чудесна идея и рецепта,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Еми! Много вкусна идея с поливането на мед!

    ОтговорИзтриване