неделя, 24 февруари 2013 г.

Дива патица с мандарини



Продукти:

1 дива патица
100 г бекон или пушена сланина
4 мандарини
1 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
сол
черен пипер
червен пипер
2-3 стръка мащерка
зърна черен пипер
1-2 дафинови листа
щипка канела
2-3 пъпки карамфил

за соса:
1 ч.л. нишесте
50 мл вода

1. Накиснете патицата в марината от 1/2 ч.ч. вино, 50 мл. оцет, 50 мл ракия и студена вода поне за една нощ. Извадете я от маринатата и я измийте. Подсушете я с кухненска хартия. Обтрийте я със сол, черен и червен пипер от вън и от вътре. Сложете в кухината и 2 мандарини, нарязани на половинки и мащерката.


2. Покрийте патицата с тънко нарязани резенчета пушена сланина или бекон и я овържете.


3. Сложете патицата в дълбока тавичка. Залейте около нея виното, водата, сока на останалите 2 мандарини, дафиновия лист, канелата, карамфила и 10-тина зърна черен пипер. Покрийте я с капак или алуминиево фолио и я печете в загрята на 160 С фурна за час и половина. Махнете фолиото, отстранете остатъците от сланината и запечете патицата до златисто.
4. Отстранете мазнината от соса. Добавете му малко нишесте, разтворено в студена вода и го кипнете докато се сгъсти.
5. Сервирайте патицата с резенчета мандарина, картофено пюре и полята с вкусния сос.




Няма коментари:

Публикуване на коментар