събота, 12 януари 2013 г.

Поширани круши с крем Англез




Продукти:

около 1 кг круши
1 л вода
1 ч.ч. захар
подправки по избор: 1 пръчка канела, 1-2 ч.л. черен пипер на зърна или бахар, 2-3 звездички анасон, кората на 1 лимон или портокал, 1/2 шушулка ванилия

за крема:
3 жълтъка
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко
1 с.л. масло
ванилия (прахче или семенцата на половин шушулка)
2-3 с.л. от сиропа, в който са се варили крушите

1. Обелете крушите и както са цели ги почистете от семето.





2. Сложете крушите в тенджера, залейте ги с вода и поръсете със захарта. Добавете подправки на вкус - зърна бахар или пипер за пикантност, пръчка канела, половин шушулка ванилия, звездички анасон.


3. Варете ги на слаб огън, докато омекнат (виж как се Пошират круши). Оставете ги да изстинат във водата и ги извадете внимателно, за да не се разкъсат. Прецедете сиропа и го сгъстете докато остане 2-3 с.л.
за крема: 1. Загрейте млякото до завиране.
2. Разбийте жълтъците, като прибавяте захарта малко по малко. Бийте, докато сместа увеличи обема си, стане пухкава, побелее (стане бледо жълта на цвят) и започне да образува лентички (виж Как се прави крем Англез). Започнете да добавяте към яйчената смес капка по капка врялото прясно мляко, като продължавате да разбивате.

 
Накрая добавете сгъстения сироп от варенето на крушите.
3. Върнете сместа в тенджерата и я сложете на не много силен котлон. Продължете да разбърквате, вече с шпатула или дървена лъжица, като обирате добре дъното на съда, за да не загори крема. Той трябва да е горещ, но да не завира, защото ще се пресече. Ако видите, че кремът се сгорещява много, дръпнете го от котлона за кратко, като не спирате да бъркате, и после го върнете пак на огъня. Постепенно ще забележите, че пяната започва да изчезва и кремът се уплътнява. Кремът е готов, когато покрие гърба на лъжицата с плътен слой.


Добавете ванилията и маслото. Оставете го да изстине.


4. Сервирайте крушите, поляти с вкусния сос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар