събота, 19 януари 2013 г.
Питки - рибки
Продукти:
300 мл вода
500 г бяло пшенично брашно
1 с.л. зехтин (може и маргарин)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб (или 10 г прясна)
за украсата:
2-3 с.л. брашно
малко вода
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
2. Разделете тестото на 6 или 8 части.
Вземете една част. Покрийте останалите с кърпа за да не изсъхват.. Сгъвайте краищата на тестото към средата.
Обърнете питката със сгънатите краища на долу.
Сложете питките в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат.
3. Смесете малко вода с брашно и замесете тесто за украса. Това е т.нар. "мъртво тесто" - в него няма мая.
От него оформете големи триъгълници за опашките,
малки триъгълничета за страничните перки,
дълги фитили за устата и гръбната перка и топченца за очите.
4. Намокрете перките и опашката с вода и ги залепете внимателно за втасалите питки.
5. Печете питките в предварително загрята на 180 С фурна до златисто.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много са сладки тези рибки!Моите малчугани ще им се зарадват!Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеЕЕЕ, супер симпатични са хлебчетата! Идеята е страхотна, както и изпълнението! Поздрави от мен и хубав ден!
ОтговорИзтриванеГолеми сладурковци са са станали! Много са готини!
ОтговорИзтриванеИнтересно и оригинално оформление на питките!
ОтговорИзтриванеМного са красиви!
А и с това подробно и нагледно обяснение ще е удоволствие да се приготвят !:)
Еми, хубава неделна вечер!
Много хубава идейка, Еми! Благодаря ти за детайлните снимки! А тези рибки при всички случаи ще ги направя за следващия рожден ден на малката - супер са (-:
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!