събота, 19 януари 2013 г.

Питки - рибки


Продукти:

300 мл вода
500 г бяло пшенично брашно
1 с.л. зехтин (може и маргарин)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. суха мая за хляб (или 10 г прясна)

за украсата:
2-3 с.л. брашно
малко вода


1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
2. Разделете тестото на 6 или 8 части.


Вземете една част. Покрийте останалите с кърпа за да не изсъхват.. Сгъвайте краищата на тестото към средата.










Обърнете питката със сгънатите краища на долу.


Сложете питките в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат.


3. Смесете малко вода с брашно и замесете тесто за украса. Това е т.нар. "мъртво тесто" - в него няма мая.


От него оформете големи триъгълници за опашките,


малки триъгълничета за страничните перки,


дълги фитили за устата и гръбната перка и топченца за очите.







4. Намокрете перките и опашката с вода и ги залепете внимателно за втасалите питки.
5. Печете питките в предварително загрята на 180 С фурна до златисто.


 












5 коментара:

  1. Много са сладки тези рибки!Моите малчугани ще им се зарадват!Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕЕЕ, супер симпатични са хлебчетата! Идеята е страхотна, както и изпълнението! Поздрави от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Големи сладурковци са са станали! Много са готини!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно и оригинално оформление на питките!
    Много са красиви!
    А и с това подробно и нагледно обяснение ще е удоволствие да се приготвят !:)
    Еми, хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава идейка, Еми! Благодаря ти за детайлните снимки! А тези рибки при всички случаи ще ги направя за следващия рожден ден на малката - супер са (-:
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване