неделя, 6 март 2011 г.

Портокалова торта

 
Posted by Picasa

Продукти:

за блата:

5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
5 с.л. захар
5 с.л. брашно

за крема:

500 мл прясно мляко
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
6 с.л. захар
ванилия
1 с.л. краве масло

за сиропа:

2 ч.ч. вода
2 с.л. сладко от портокалови кори

за глазурата:

1/2 пак. желатин
1/2 ч.ч. вода или портокалов сок
1 с.л. сладко от портокалови кори

за украса:
2 портокала

1. В голяма, плитка тава изпечете пандишпанов блат (виж как се прави пандишпан). Оставете го да изстине и го разрежете на три равни ленти.

 
Posted by Picasa

2. Сварете си сироп от водата и сладкото от портокалови кори. Ако нямате такова, може да го замените със захар и лимонова или портокалова есенция, портокалов ликьор. Оставете го да изстине.

 
Posted by Picasa

3. Сварете млечен крем (виж как се прави млечен крем).
4. Изрежете кората на портокалите и ги нарежете на филийки.

 
Posted by Picasa

5. Сложете в подходяща чиния първия блат. Поръсете го с 1/3 от сиропа.

 
Posted by Picasa

Намажете го с 1/3 от крема.

 
Posted by Picasa

Отгоре поставете втория блат. Поръсете го със сироп. Намажете го с крем. Поставете последния блат. Поръсете го с останалия сироп и го намажете с крем. Сложете тортата в хладилника да стегне.

 
Posted by Picasa

6. Пригответе си глазурата. Накиснете желатина в малко вода или портокалов сок. Щом набъбне, добавете останалата вода исладкото от портокалови корички. Затоплете леко сместа, докато желатинът се разтвори напълно. Внимавайте да не заври, защото ще се пресече и няма да желира. Оставете глазурата леко да изстине и започне да се сгъстява.
7. Извадете тортата от хладилника, подредете плодовете отгоре и от страни. Намажете ги с четка с глазурата. Тя ще ги фиксира и няма да позволи да изсъхнат и потъмнеят. Върнете тортата в хладилника за няколко часа.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар