Продукти:
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
200 мл суроватка (или вода)
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г брашно
200 г свинска мас, разтопена
за плънката:
200 г сирене или кашкавал, настъргани
1 жълтък за намазване
1. Замесете меко тесто (виж как се прави тесто с мая).
2. Разделете тестото на 12 топки. Разтеглете всяка топка на малък лист, потопете го в разтопената свинска мас и го сложете в тавата.
Отгоре сложете следващия лист, също потопен в мас.На всеки два листа ръсете кашкавал или сирене.
3. Завършете отгоре с лист тесто.
4. Разтеглете получената купчина на по-голям лист. Навийте го на руло.
5. Усучете и разтеглете тестеното руло колкото е възможно. Не се притеснявайте, ако се разкъса малко.
6. Сложете го в тавата, завито на охлюв. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
7. Разбийте жълтъка с останалата свинска мас.
Намажете със сместа масленицата.
8. Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 30-40 минути, докато се зачерви и клечка, забита в средата излиза суха. Извадете я и я покрийте с кърпа за 10 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар