петък, 4 март 2011 г.

Масленица

 
Posted by Picasa
Продукти:

1 яйце
1 с.л. кисело мляко
200 мл суроватка (или вода)
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г брашно

200 г свинска мас, разтопена

за плънката:
200 г сирене или кашкавал, настъргани

1 жълтък за намазване


1. Замесете меко тесто (виж как се прави тесто с мая).
2. Разделете тестото на 12 топки. Разтеглете всяка топка на малък лист, потопете го в разтопената свинска мас и го сложете в тавата.

 
Posted by Picasa

Отгоре сложете следващия лист, също потопен в мас.На всеки два листа ръсете кашкавал или сирене.

 
Posted by Picasa

3. Завършете отгоре с лист тесто.

 
Posted by Picasa

4. Разтеглете получената купчина на по-голям лист. Навийте го на руло.

 
Posted by Picasa

5. Усучете и разтеглете тестеното руло колкото е възможно. Не се притеснявайте, ако се разкъса малко.

 
Posted by Picasa


6. Сложете го в тавата, завито на охлюв. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.

 
Posted by Picasa

7. Разбийте жълтъка с останалата свинска мас.
 
Posted by Picasa
Намажете със сместа масленицата.

 
Posted by Picasa

8. Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 30-40 минути, докато се зачерви и клечка, забита в средата излиза суха. Извадете я и я покрийте с кърпа за 10 минути.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар