четвъртък, 31 март 2011 г.

Торта с орехов крем


Продукти:

блат:
7 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
2 с.л. какао

орехов крем:

125 г краве масло, размекнато на стайна температура
250 г пудра захар
200 мл прясно мляко
2 ч.ч. орехи ядки
2 с.л. какао

млечно-маслен крем:
125 г краве масло, размекнато на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. брашно

сироп:

1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
1 с.л. сладко или конфитюр

1. За ореховия крем: Изсипете млякото в тенджерка с малко от захарта и го загрейте да кипне. Смелете орехите и ги изсипете във врящото мляко.


Добавете какаото, разбъркайте и оставете да се охлади напълно.


За млечния крем: Изсипете половината от млякото в тенджерка с половината захар и го загрейте да кипне. Размийте брашното в останалото студено мляко и ги изсипете на тънка струйка във врящото мляко като бъркате непрекъснато. Варете на много тих огън, като разбърквате докато се сгъсти. Прецедете крема през цедка, за да отстраните евентуалните бучки и оставете крема да се охлади напълно.


2. Пресейте заедно брашното и какаото.
3. Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете захарта на три пъти като разбивате непрекъснато.




 



Добавете един по един жълтъците.





4. С дървена лъжица или шпатула, внимателно, като разбърквате от долу на горе прибавете брашното към белтъците.

 


5. Изсипете сместа в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.

 


6. Докато блата се пече, разбийте на пяна маслото за крема със захарта. Лъжица по лъжица добавяйте от охладения крем ( в зависимост от това кой сте си избрали-млечен или орехов).


7. Възварете водата за сиропа заедно със захарта и сладкото. Оставете да изстине.
8. Щом изстинат блата, сиропа и крема, започнете сглобяването.
9. Отлепете хартията от блата. С дълъг и тънък нож, внимателно го разрежете на две.
10. Сложете едната половина в тортена чиния. Сиропирайте го с половината от сиропа.


Разпределете 1/3 от крема.


Сложете отгоре другата половина блат. Сиропирайте с другата половина от сиропа.Намажете с останалия крем отгоре и отстрани тортата.


11. Ако искате да направите голяма торта (за много гладни скаути, например), направете и от двата крема. Може да увеличите продуктите за блата (като спазвате съотношението за пандишпан - 1 яйце - 1 с.л. захар - 1 с.л. брашно) и да разделите блата на три или да използвате пакет бишкоти. 




Намажете с останалия крем отгоре и отстрани на тортата.



Украсете по желание.

 




 12. Тортата може да се направи и с други ядки - бадеми, лешници.








Няма коментари:

Публикуване на коментар