петък, 4 март 2011 г.
Трицветен кекс
Продукти:
бяла смес:
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно
жълта смес:
2 яйца
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
кафява смес:
2 с.л. какао
1/2 ч.ч. орехови ядки
1. За бялата смес: Сложете белтъците в чиста и суха купа. Разбийте ги на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.
Щом сместа стане с твърди връхчета, изключете миксера и започнете да прибавяте малко по малко брашното, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица, подхващайки сместа от долу към повърхността.
2. За жълтата смес: Сложете в купа яйцата и жълтъците. Разбийте ги леко. Добавете захарта и разбивайте докато сместа започне да побелява и започне да увеличава обема си.
Добавете малко по малко олиото. Изключете миксера и започнете да прибавяте малко по малко брашното, като разбърквате с шпатула или дървена лъжица, подхващайки тестото от долу към повърхността.
3. За кафявата смес: Счукайте леко ореховите ядки. Разбъркайте ги с какаото.
4. В намазана с масло и посипана с брашно форма за кекс, изсипете първо половината от жълтата смес. Поръсете с половината от ореховите ядки.
Изсипете цялата бяла смес.
Поръсете с останалите орехови ядки.
Изсипете останалата жълта смес. За да не се издуе кекса при печенето в средата направете лека вдлъбнатина с лъжицата.
5. Печете кекса в предварително загрята на 180 С фурна докато клечка, забодена в средата излиза суха.
6. Оставете кекса да изстине. Обърнете го в чиния за сервиране и го поръсете с пудра захар.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар