неделя, 6 март 2011 г.

Питка-венец

 
Posted by Picasa

Продукти:

500 г брашно
200 мл вода
3 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. мая за хляб

100 г масло
100 г сирене

за намазване:

1 жълтък
семена по избор

1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса. Разтопете маслото.
2. Разделете тестото на 4 топки. Разтеглете всяка от тях на лист, голям колкото чиния.

 
Posted by Picasa

3. Намажете всеки лист с мазнина и ги слепете един върху друг.

 
Posted by Picasa

4. Разтеглете така получената купчинка на по-голям лист. Намажете го с масло и поръсете с натрошеното сирене.

 
Posted by Picasa

5. Нарежете листа по диаметър на триъгълници.

 
Posted by Picasa

6. Навийте всеки триъгълник от широката страна към върха като кифла.

 
Posted by Picasa

7. Намажете с масло форма с чашка по средата. Подредете кифлите в нея. Оставете питката да втаса на топло място.

 
Posted by Picasa

8. Разбийте жълтъка в останалото масло. Щом питката увеличи обема си, намажете я с маслената смес. Поръсете я със семената.

 
Posted by Picasa


9. Печете питката в предварително загрята на 180 С фурна за 35-40 минути или докато се зачерви и клечка, забодена в средата на тестото излиза чиста.

 
Posted by Picasa

Няма коментари:

Публикуване на коментар