неделя, 6 март 2011 г.
Питка-венец
Продукти:
500 г брашно
200 мл вода
3 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. мая за хляб
100 г масло
100 г сирене
за намазване:
1 жълтък
семена по избор
1. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса. Разтопете маслото.
2. Разделете тестото на 4 топки. Разтеглете всяка от тях на лист, голям колкото чиния.
3. Намажете всеки лист с мазнина и ги слепете един върху друг.
4. Разтеглете така получената купчинка на по-голям лист. Намажете го с масло и поръсете с натрошеното сирене.
5. Нарежете листа по диаметър на триъгълници.
6. Навийте всеки триъгълник от широката страна към върха като кифла.
7. Намажете с масло форма с чашка по средата. Подредете кифлите в нея. Оставете питката да втаса на топло място.
8. Разбийте жълтъка в останалото масло. Щом питката увеличи обема си, намажете я с маслената смес. Поръсете я със семената.
9. Печете питката в предварително загрята на 180 С фурна за 35-40 минути или докато се зачерви и клечка, забодена в средата на тестото излиза чиста.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар