неделя, 30 юни 2013 г.

Млечен мус с череши




Продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 кофичка заквасена сметана
около 1/2 ч.ч. захар (на вкус)
1 желатин
2-3 с.л. студена вода
1 банан
около 500 г череши, почистени от костилките
бисквити

1. Накиснете желатина за 15 минути в студената вода да набъбне. Загрейте го на котлон на водна баня, но внимавайте - само леко да се затопли. Ако заври, ще загуби желиращите си свойства.
2. Разбийте сметаната и киселото мляко. Подсладете със захар на вкус - повече или по-малко, както ви е вкусно. Добавете желатина.


3. В чашки сложете по 1 бисквита, кръгчета банан, няколко череши и залейте с крема.




Оставете го в хладилник да стегне.






Бискоти с какао, бадеми и Амарето






Продукти:

2 яйца
250 г брашно
150 г захар
3 с.л. какао
100 г печени бадеми
1 прахче ванилия
30 мл Амарето
1/2 пак. бакпулвер

1. Разбийте яйцата със захарта до побеляване.
2. Разбъркайте брашното, какаото и бакпулвера. Прибавете ги малко по малко към яйцата, като разбърквате с шпатула внимателно.
3. Добавете ванилията, бадемите и Амаретото. Разбъркайте. Ще получите много лепкаво тесто.

Разделете го на две и в тава, покрита с хартия за печене оформете две рула. Не е необходимо да са много гладки. Те се отпускат при печенето.

4. Печете в загрята на 150 С фурна за 20 минути. Извадете ги да се охладят малко.
5. Нарежете ги на бисквити (най-лесно с назъбен нож за хляб) с дебелина от 1 см.


Наредете ги върху решетката от фурната и ги запечете за още 15-20 минути. Ако ги печете втория път в тава, трябва по средата на печенето да ги извадите и да ги обърнете за да се запекат и от другата страна.


Получават се доста твърдички бисквити, които издържат дълго време и са перфектни за топене в горещо кафе или мляко.





Зеленчукова супа с джанки



Продукти:

шепа пресен грах
няколко шушулки бакла
1 морковче
1 малка тиквичка
1-2 стръка зелен лук
1 пресен картоф
шепа кисели джанки
сол
черен пипер
2-3 с.л. зехтин
няколко стръка копър и магданоз



1. Нарежете на ситно тиквичката, морковчето, картофа, лука и баклата. Сложете всички зеленчуци в тенджера, Залейте ги със студена вода. Добавете зехтина, малко сол и черен пипер и ги варете около 10 минути - всички те са много пресни, а нарязани на ситно не им трябва много време за да омекнат. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още сол и пипер. Подправете със ситно нарязани копър и магданоз.


2. Може да сервирате супата леко охладена с лъжица кисело мляко и поръсена с див лук.


Салата с печени кореноплодни зеленчуци




Продукти:

1 кг пресни картофи
връзка малки морковчета
5-6 малки глави цвекло
1-2 склидки чесън (по желание)
сол
черен пипер
зехтин
оцет
2-3 шепи листни зеленчуци (червена и зелена салата, малки листа цвекло, манголд, спанак и др)

1. Измийте добре с четка картофите, морковите и цвеклото. Леко ги изстържете, ако е необходимо. Нарежете ги на две.
2. Сложете ги в купа зеленчуците . Посолете ги със сол, черен пипер и ги поръсете със зехтин. Объркайте ги с малко счукан чесън (ако желаете). Изсипете ги в тавичка, покрита с хартия за печене.
3. Печете ги в загрята на 200 С фурна докато омекнат (проверявайте ги като ги пробождате с острието на нож или вилица).
4. Измийте листните зеленчуци. Отцедете ги, накъсайте ги и ги овкусете със сол, оцет и зехтин. Сервирайте ги с печените кореноплоди.






Салата с пресен грах, булгур, моркови и цвекло



Продукти:

1/2 ч.ч. булгур
2-3 малки глави цвекло
2-3 малки, пресни моркова
шепа млечен сладък грах
100 г овче сирене
свежа мента
сол
оцет
зехтин



1. Сварете булгура в подсолена вода. Изплакнете го, отцедете го и го оставете да изстине.
2. Нарежете цвеклото и морковите на много тънки филийки.
3. Смесете в купа булгура, нарязаните на тънко цвекло и моркови, млечния грах (ако е съвсем пресен, няма нужда от варене. Ако ползвате по-стар или замразен - попарете го в подсолена вода за няколко минути). Подправете със сол, оцет и зехтин на вкус и поръсете с кубчета овче сирене и листенца мента.






Кюфтенца с грах, тиквички и орехи




Продукти:

1/2 ч.ч. грах от консерва (ако е пресен-попарен)
1 малка тиквичка, попарена
1 сварен картоф
2 стръка зелен лук
1 склидка чесън
магданоз
копър
сол
черен пипер
50 г нарязани орехови ядки
2 с.л. настърган пармезан
2 яйца
3-4 с.л. брашно

1-2 с.л. олио за пържене

1. Нарежете картофа, тиквичката, чесъна, лука, копъра, магданоза на ситно. Добавете граха, сиренето, яйцата и брашното. 




Объркайте сместа и подправете със сол и черен пипер.



2. Загрейте тиган, само леко намазан с олио. Гребете от сместа с лъжица и изпържете кюфтенца от двете страни. Ако не искате да пържите, може да намазните леко хартия за печене и да ги изпечете в загрята на 200 С фурна.



Поднесете ги със сос от кисело мляко и копър.




.

П

петък, 28 юни 2013 г.

Черешови мъфини с опашки



Продукти:

2 яйца
150 г захар
150 г брашно
50 г бадеми (смлени)
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. зехтин (олио)
1-2 с.л. топла вода
1 прахче ванилия

за гарниране:
смлян шам фъстък
череши с опашки

1. Разбийте яйцата със захарта докато побелеят и увеличат обема си.
2. Смесете смлените бадеми с брашното, ванилията и бакпулвера. В друга купичка смесете зехтина с 1-2 с.л. топла вода.
3. Внимателно към разбитите яйца добавяйте като редувате брашното и зехтина. Трябва да получите значително по-рядка от обикновено кексово тесто смес.


4. Разсипете сместа в тава, покрита с хартиени капсули за мъфини.


Сложете върху всяка мъфина по 1/2 ч.л. смлян шам фъстък и една черешка с опашка.



5. Печете мъфините в предварително загрята на 180 С фурна.



събота, 15 юни 2013 г.

Череши с бисквити и маскарпоне



Продукти:
за 6 чаши

250 г  Маскарпоне
2 с.л. пудра захар
1 прахче ванилия
2 с.л. вишновка или друг черешов ликьор (по желание)
500 г череши
100 г шоколадови бисквити


1. Разбийте маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Ако желаете, може да добавите някакъв черешов ликьор.
2. Почистете черешите от костилките. Нарежете ги.
3. Редувайте в чаши - череши, лъжица крем, бисквити докато свършат продуктите. Сервирайте го охладен.