четвъртък, 1 март 2012 г.

Честита Баба Марта!

 
Posted by Picasa

Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени,
бели и червени.

Първом на гората
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.

После на градините
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени!

Йордан Стубел

Народни вярвания :Преди много, много години, от далечните Тибетски планини хан Исперих напуснал родния дом и тръгнал да дири плодородна земя за народа си прабългарски. Минал той много планини и реки, докато най-накрая спрял в земите на славяните, които го посрещнали радушно. Славянки с бели дрехи му носели бокали с напитки, а трапезите били отрупани с ястия - плодовете на тая благословена земя. Но на хана не му било весело, че тъгувал за своите близки - за майка си и сестра си Калинка. Седнал той на брега на голямата река и бисерни сълзи покапали по загорелите мъжки бузи, а взорът му се отправил молитвено към слънцето и боговете. и станало чудо. На рамото му кацнала бързокрила лястовичка. На нея Исперих разказал болката си. Лястовичката отлетяла към земите, откъдето дошли българите, и разказала с човешки глас на Калинка, че брат й има ново царство, че тъгува за нея и праща много здраве. Зарадвала се Калинка и решила да прати хабер на своя братец. Свила китка от Зеленило, усукала я с бял вълнен конец и възелчета за поздрав сторила - както българите словото пазели, та я пратила по лястовичката. Като мълния се понесло птичето и скоро кацнало на испериховото рамо. Но от дългия път крилцето му се протрило и алена кръв обагрила вълната. Ханът радостен взел китката, разчел по възелчетата сестринския поздрав, накитил гърдите си с китката и мартеницата грейнала. Оттогава Исперих побелил на народа си: всеки да върже китка от пресукан бял и червен конец и на този ден да се кичи - за здраве и небесен благослов. Туй се случило на първи март и останало до наши дни.

 
Posted by Picasa

Баба Марта е празнична традиция, позната единствено в България.

Всяка година в началото на март българите си подаряват мартеници (мартенки, байници) — преплетени конци. Традиционните мартеници са червено-белите, но в различни райони на страната се провят още и червено-сини, червено-бяло-жълти, червено-бяло-зелена или даже от седем цвята. В традиционните български мартеници са вплетени парички, скилидки сух чесън, синци, мъниста, железни халки, косми от конска опашка, черупки от охлюви и др. Затуй мартеницата се смята за амулет, който предпазва от зли сили.

Този ден се приема за начало на пролетта и затова той се посреща с голяма радост.
На първи март сутринта във всеки дом се пали огън на двора, с много дим. А после всички прескачат до три пъти огъня, с лице към изгряващото слънце, За да се очистят от зли сили и да се предпазят от болести.

Стопанката изнася червени дрехи и тъкани, които мята по клоните на дръвчетата пред дома и по стобора. Чак тогава окичва децата и животните с изработените отнапред мартеници от вълнена или памучна прежда.

Децата носят мартениците на дясната ръка, шията или гърдите, а момите и младите невести - на шията или вплетени в косите. Мъжете пък връзват мартеница над левия лакът или над левия глезен, а някъде я поставят в обувката на левия крак под петата, зер ако ги видят с вързана мартеница, може да им се върже и мъжествеността. Мартеници завързват на младите животни за здраве и на плодните дръвче-та за повече берекет.

Мартениците се носят, докато дойдат щъркелите и лястовиците. Като види щъркел, всеки сваля своята мартеница и я закача на цъфнало дръвче или я хвърля към птицата и казва: "Отнесете зимната грозотия, донесете ми пролетната хубосия!" Също така, мартеницата може да се остави под камък. След няколко дни се гледа какво има под камъка и се гадае - ако под него има мравки, през годината ще се родят много агънца, ако има червеи - коне, а ако има божи кравички, ще има много теленца.

 
Posted by Picasa

източник:
http://www.imen-den.net
http://horo.bg
http://www.eurochicago.com

9 коментара:

  1. Много хубаво, красиво и интересно, Емилия!
    И питката ти е страхотна!
    ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Еми,честита Баба Марта!
    Много здраве и усмивки на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта и на теб и цялото ти семейство, Роси! Да сте живи, здрави, румени, засмени!

      Изтриване
  3. Еми,
    Честита Баба Марта!
    Да сте живи и здрави!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта и на теб, Дани! Много здраве и усмивки на теб и обичаните от теб хора!

      Изтриване
  4. Честита Баба Марта!
    Здраве и червени бузки цяла година;)

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Еми, честита Баба Марта! Да си здрава, весела и много щастлива, ти и цялото ти семейство!

    Прегръдки и пожелавам един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Баба Марта на всички! Да сте живи, здрави и много засмени!

    ОтговорИзтриване