понеделник, 26 март 2012 г.

Негреса с портокалови корички в постен вариант



Продукти:

50 г олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
50 г какао
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на 1 портокал

за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
2-3 с.л. вода
1 с.л. маргарин (по желание)


1. Настържете кората на портокала, или я нарежете на тънки лентички.
2. Сложете водата, олиото, портокаловите корички, захарта, какаото и брашното, размесено с бакпулвера в купата на миксера и ги разбийте добре.






3. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене или предварително намазана с масло и посипана с брашно тавичка.




4. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна, докато забодена клечка за зъби в средата му излиза чиста и суха.








5. Докато се пече сладкиша, направете глазурата. Смесете в малък огнеупорен съд пудрата захар, какаото и 2, най-много 3 с.л. вода.




Разбъркайте до гладка каша. В началото тя е доста гъста и трудно се бърка, но като се сгъсти се втечнява, затова внимавайте с количеството вода. Сложете сместа на котлона, на ниска температура и бъркайте непрекъснато. Не бива да завира, а само да се сгорещи и разтопи захарта.




Може да прибавите маргарин. Аз не харесвам вкуса му и затова го пропускам. Маслото в този момент прави глазурата по-лъскава и еластична. Щом маслото се разтопи - залейте с глазурата изпечения и още горещ сладкиш. Важно е и сладкишът, и глазурата да са съвсем горещи, иначе тя засъхва много бързо и няма да можете да я разпределите равномерно.







6. Оставете негресата да изстине напълно и да се втвърди глазурата. Нарежете сладкиша на парчета и сервирайте.










Тук може да видите вариант на сладкиша с масло, яйце и прясно мляко.

7 коментара:

  1. Ще я опитам тази негреса в постния вариант. Хареса ми като идея!

    ОтговорИзтриване
  2. ооо направо ми събуди любопитството,още тази вечер ще я пробвам,изглежда чудесно
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. И постен и не вариантите много ми харесват. Страхотен сладкиш! И с тази глазура отгоре, направо приканва...

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен десерт отново,Еми!
    С пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е стара семейна рецепта, от моята баба. Много често я правеше, когато бяхме деца и всъщност е един от любимите ми десерти. Редовно закусвах с него и кисело мляко след обед. Дано и на вас ви хареса! Хубава вечер и усмихнато утро ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Еми, фантастично изкушение за страстни любители на шоколад. А как обичам портокаловия аромат... Записвам си рецептата. Очаквай скоро отзив. С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да разбера мнението ти. Непременно ми пиши!

      Изтриване