неделя, 25 март 2012 г.

Маринована херинга



Продукти:

1 кг филе от херинга
180 г сол
1 литър студена вода
оцет
1 ч.ч. олио
зърна черен пипер
зърна бахар
дафинов лист

1. Нарежете херингата на парчета. Почистете, стърчащите с костички кожици.




Прибавете солта във водата, като я бъркате докато се разтвори напълно.
2. Подредете рибните филета плътно в съд и ги залейте със солния разтвор, хубаво да ги покрие. Ако е необходимо, затиснете ги с чинийка, за да не изплуват. Оставете ги да престоят така 24 часа.
3. Извадете рибата от водата, измийте я и я сложете в чист съд. Притиснете я отново и я залейте с оцет, да я покрие. Оставете я да престои 12 часа.
4. Загрейте олиото на котлона. Пуснете в него хапка хляб и го изпържете до златисто. Внимавайте да не почернее, защо олиото ще започне да горчи. Извадете хапката и оставете олиото да изстине напълно.
5. Отцедете рибата.




Потопете всяко филе в олиото, отцедете го. Наредете рибките плътно в буркан, като слагате между тях зърна черен пипер, бахар и листа дафинов лист. Залейте отгоре останалото олио.








6. След една седмица рибата е годна за консумация. Може да се съхранява в хладилник в продължение на месеци. По същия начин може да мариновате сафрид и други рибки.


2 коментара:

  1. Еми, обожавам херинга :)
    Готово, изчистено филе откъде взимаш ?
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Херинга филе доставят понякога в рибния магазин, от който пазарувам. Няма винаги, но видя ли - не пропускам. Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване