четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Картофено пюре



Продукти:

1.5 кг картофи
1 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
сол
черен пипер(по желание)


1. Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета. Сварете ги в обилно количество подсолена вода.

 

2. Загрейте млякото с маслото до завиране.
3. Изцедете добре картофите. Намачкайте ги или ги пресовайте през специална преса.

 


4. Добавете половината мляко и разбъркайте добре.


Налейте още мляко и отново хубаво разбъркайте. Количеството на млякото и маслото може да варира в зависимост от сорта на картофите. Ако е необходимо ги увеличете или намалете. Подправете със сол и по желание с черен пипер. Може да разбиете пюрето и с миксер накрая, но съвсем за кратко. Картофите много бързо се пребиват и пюрето може да стане като лепило.

 

3 коментара:

  1. Еми, много полезен пост. Като си спомня първия ми провал с картофеното пюре..пасирах ги студени и станаха на желе..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6 май 2014 г., 22:01

    М, днес, когато сме на работа, картофено пюре става за 10 мин. заедно с беленето, когато се варят с тенджера под налягане:
    1. Обелени и нарязани на по-едри кубчета картофи се поставят в тенджера под налягане. Заливат се с до 150 мл вода.
    2. Тенджерата се херметизира и се вари на слаба степен на котлона, като много често се изпуска парата с полуповдигане на клапата - така пяната от скорбялата няма да изпръска всичко наоколо.
    3. Картофите се сваряват за 7-8 минути.
    4. Тенджерата се поставя под течаща студена вода, за да се намали налягането вътре, след което се отваря капака.
    5. Картофите се пасират с пасатор, добавя се обилно мляко, тъй като течността е извряла. Добавя се и маслото в горещите картофи по време на пасирането.

    Пюрето става доста гладко, но ако Ви харесва малко по-свободно, то може да се добави повече течност.

    Понякога съм си мислила, че тенджерата под налягане е най-добрият приятел на работещите момичета :)

    Поздрави от Валя!

    ОтговорИзтриване