Продукти:
1.5 кг картофи
1 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
сол
черен пипер(по желание)
1. Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета. Сварете ги в обилно количество подсолена вода.
2. Загрейте млякото с маслото до завиране.
3. Изцедете добре картофите. Намачкайте ги или ги пресовайте през специална преса.
4. Добавете половината мляко и разбъркайте добре.
Налейте още мляко и отново хубаво разбъркайте. Количеството на млякото и маслото може да варира в зависимост от сорта на картофите. Ако е необходимо ги увеличете или намалете. Подправете със сол и по желание с черен пипер. Може да разбиете пюрето и с миксер накрая, но съвсем за кратко. Картофите много бързо се пребиват и пюрето може да стане като лепило.
Еми, много полезен пост. Като си спомня първия ми провал с картофеното пюре..пасирах ги студени и станаха на желе..
ОтговорИзтриванеmnogo e vkusna
ОтговорИзтриванеМ, днес, когато сме на работа, картофено пюре става за 10 мин. заедно с беленето, когато се варят с тенджера под налягане:
ОтговорИзтриване1. Обелени и нарязани на по-едри кубчета картофи се поставят в тенджера под налягане. Заливат се с до 150 мл вода.
2. Тенджерата се херметизира и се вари на слаба степен на котлона, като много често се изпуска парата с полуповдигане на клапата - така пяната от скорбялата няма да изпръска всичко наоколо.
3. Картофите се сваряват за 7-8 минути.
4. Тенджерата се поставя под течаща студена вода, за да се намали налягането вътре, след което се отваря капака.
5. Картофите се пасират с пасатор, добавя се обилно мляко, тъй като течността е извряла. Добавя се и маслото в горещите картофи по време на пасирането.
Пюрето става доста гладко, но ако Ви харесва малко по-свободно, то може да се добави повече течност.
Понякога съм си мислила, че тенджерата под налягане е най-добрият приятел на работещите момичета :)
Поздрави от Валя!