неделя, 16 октомври 2011 г.

Гретен с карфиол

 
Posted by Picasa

Продукти:
500 г карфиол
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. сметана
1 с. л. краве масло
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
1 с.л. настърган пармезан (кубчета топено сирене)
1 ч. ч. настърган кашкавал


1. Накъсайте карфиола на средно големи розички.

 
Posted by Picasa

Бланширайте ги в подсолена вода за 8-10 минути.

 
Posted by Picasa

Отцедете ги и ги подредете в съд за гретен (или купички за гювечета).

 
Posted by Picasa

2. Смесете прясното мляко, сметаната и част от водата, в която е врял карфиола. Затоплете сместа на котлона, но внимавайте да не заври.
3. В отделен съд стопете маслото. Добавете брашното и разбъркайте докато стане на пяна. Дръпнете съда от котлона.

 
Posted by Picasa

Внимателно налейте част от млечната смес и разбъркайте енергично.

 
Posted by Picasa

Върнете съда на котлона и го загрейте, като внимавате да не заври.

 
Posted by Picasa

Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Варете 2-3 минути, като непрекъснато разбърквате. Добавете настъргания пармезан или топеното сирене. Разбъркайте на котлона докато се разтопи сиренето.
4. Подправете карфиола със сол и пипер. Залейте го с млечния сос

 
Posted by Picasa

и поръсете с настъргания кашкавал.

 
Posted by Picasa

5. Запечете гретена в предварително загрята на 200 С фурна, докато повърхността му се зачерви. Оставете го да изстине и го поднесете на стайна температура.

 
Posted by Picasa

2 коментара:

  1. Любима гозбичка виждам при теб,Еми!
    Много вкусен е станал и твоят гратен!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! Усмихната седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване