неделя, 16 октомври 2011 г.
Гретен с карфиол
Продукти:
500 г карфиол
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. сметана
1 с. л. краве масло
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
1 с.л. настърган пармезан (кубчета топено сирене)
1 ч. ч. настърган кашкавал
1. Накъсайте карфиола на средно големи розички.
Бланширайте ги в подсолена вода за 8-10 минути.
Отцедете ги и ги подредете в съд за гретен (или купички за гювечета).
2. Смесете прясното мляко, сметаната и част от водата, в която е врял карфиола. Затоплете сместа на котлона, но внимавайте да не заври.
3. В отделен съд стопете маслото. Добавете брашното и разбъркайте докато стане на пяна. Дръпнете съда от котлона.
Внимателно налейте част от млечната смес и разбъркайте енергично.
Върнете съда на котлона и го загрейте, като внимавате да не заври.
Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Варете 2-3 минути, като непрекъснато разбърквате. Добавете настъргания пармезан или топеното сирене. Разбъркайте на котлона докато се разтопи сиренето.
4. Подправете карфиола със сол и пипер. Залейте го с млечния сос
и поръсете с настъргания кашкавал.
5. Запечете гретена в предварително загрята на 200 С фурна, докато повърхността му се зачерви. Оставете го да изстине и го поднесете на стайна температура.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Любима гозбичка виждам при теб,Еми!
ОтговорИзтриванеМного вкусен е станал и твоят гратен!
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Роси
Благодаря ти! Усмихната седмица и на теб!
ОтговорИзтриване