Продукти:
за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
2-3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол
за ябълковата плънка:
1 кг ябълки
2-3 с.л. захар
1 с.л. канела
1 с.л. краве масло
1-2 с.л. галета
за целувчената глазура:
2 белтъка
50 г захар
1. Нарежете маслото на кубчета и го охладете. Сложете в кухненски робот брашното, солта, захарта и маслото. Разбийте всичко докато се образуват трохи. Прибавяйте капка по капка от студената вода. (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто). Съберете трохите на топка тесто, завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за половин час.
2. Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера, заедно с маслото и захарта.
Загрейте ги под капак докато омекнат и се карамелизират. Ако е необходимо, добавете 1-2 с.л. вода в началото за да не загорят докато си пуснат сока. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Оставете ги да изстинат. Поръсете ги с канела и галета. Тя ще поеме излишната влага.
3. Извадете тестото от хладилника. Разточете го на лист с дебелина 1/2 см. С чаша или формичка изрежете кръгчета.
Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Надупчете ги с вилица за да не се издуят и деформират.
Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна докато леко се зачервят.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.
5. Сложете върху всяка бисквита по лъжичка от ябълковата смес.
Покрийте ги с разбити белтъци.
Върнете бисквитите в загрятата, но вече изключена фурна и ги оставете да изсъхнат.