събота, 14 декември 2013 г.

Ябълкови бисквити с целувчена обвивка



Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
2-3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол


за ябълковата плънка:
1 кг ябълки
2-3 с.л. захар
1 с.л. канела
1 с.л. краве масло
1-2 с.л. галета

за целувчената глазура:
2 белтъка
50 г захар

1. Нарежете маслото на кубчета и го охладете. Сложете в кухненски робот брашното, солта, захарта и маслото. Разбийте всичко докато се образуват трохи. Прибавяйте капка по капка от студената вода. (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто). Съберете трохите на топка тесто, завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за половин час.
2. Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера, заедно с маслото и захарта. 



Загрейте ги под капак докато омекнат и се карамелизират. Ако е необходимо, добавете 1-2 с.л. вода в началото за да не загорят докато си пуснат сока. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Оставете ги да изстинат. Поръсете ги с канела и галета. Тя ще поеме излишната влага.



3. Извадете тестото от хладилника. Разточете го на лист с дебелина 1/2 см. С чаша или формичка изрежете кръгчета. 



Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Надупчете ги с вилица за да не се издуят и деформират. 



Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна докато леко се зачервят.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.
5. Сложете върху всяка бисквита по лъжичка от ябълковата смес. 



Покрийте ги с разбити белтъци. 



Върнете бисквитите в загрятата, но вече изключена фурна и ги оставете да изсъхнат.











Печени равиоли със сирена



Продукти:

за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 с.л. зехтин


за плънката:

200 г бяло саламурено сирене
топено сирене, синьо сирене (по желание)
1 яйце
1 с.л. ситно нарязан магданоз

за соса:
1 малка глава лук
2 склидки чесън
2 с.л. зехтин
50 мл бяло вино 
0,500 кг домати, смлени
1 дафинов лист
сол
черен пипер
лют червен пипер
шепа пресен босилек
риган


1 белтък
200 г моцарела

1. От яйцата и брашното омесете твърдо тесто (виж Как се прави тесто за паста ). Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине 10-15 минути.


2. Нарежете лука и чесъна много на ситно. Задушете ги в зехтина на слаб огън.Добавете виното и оставете да покъкри. Добавете смлените домати, 1 дафинов лист, сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Оставете го да ври на слабо докато изври течността. Разбърквайте от време на време. Накрая дръпнете соса от огъня и добавете шепа нарязани на ситно босилек и риган (виж  Италиански доматен сос ).


3. Натрошете сиренето. Смесете го с яйцето и ситно нарязания магданоз. Ако желаете, може да добавите и други сирена.
4. Разточете тестото на еднакви по големина листове. 


Намажете ги с белтък. 


Гребете от плънката с лъжичка и я разпределете върху единия лист. 


Поставете отгоре другия лист и притиснете с пръсти около плънката. 


Нарежете равиоли със специален нож или ръба на порцеланова чиния (Порцеланът притиска и помага да се слепят краищата. Не използвайте нож). 



5. В подходяща тавичка сложете малко от соса. Подредете отгоре пласт равиоли. 


Отново полейте със сос. 


Редувайте така до свършване на продуктите, като гледате да завършите със сос. Покрийте най-отгоре с резенчета моцарела. 


6. Запечете ястието до зачервяване в загрята на 180 С фурна.




сряда, 27 ноември 2013 г.

Задушено а ла Таракчиев


Продукти:

2 кг свински врат
2-3 с.л. олио
3-4 кисели краставички
5-6 склидки чесън
2 моркова
200 г пушен бекон
300 г гъби
1 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. смлян черен пипер
10-15 зърна черен пипер
2 дафинови листа
вино за мариноване

1. Нарежете месото на филии с дебелина 1,5 см. Подправете го със сол и черен пипер. Залейте го с малко вино и го оставете за няколко часа да се маринова.
2. Нарежете бекона, морковите, краставичките и чесъна на малки кубчета, а гъбите на филийки.

 

Загрейте олиото в тиган и запържете в него месото от двете му страни до кафява коричка.


3. В същия тиган и останалата мазнина от пърженето на месото, запържете бекона.


Добавете гъбите, а като се запържат и останалите зеленчуците.


Извадете ги настрана.



4. Подредете месото в огнеупорен съд с капак. Ръсете от зеленчуците помежду му. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер.


Налейте виното в тигана. Оставете го да кипне. Така ще обере всички аромати, останали при пърженето. Залейте месото с виното. Захлюпете с капака (ако ползвате тавичка и нямате капак, покрийте с алуминиево фолио). Гответе задушеното в загрята на 170 С фурна за 2 часа - докато месото стане крехко. Ако течността изври бързо, добавете малко бульон.

5. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре или задушени картофи.



вторник, 12 ноември 2013 г.

Ябълкови рози



Продукти:

за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол


за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
подправки по избор:
1 пръчка канела
1-2 ч.л. черен пипер на зърна или бахар
2-3 звездички анасон
кората на 1 лимон или портокал
1/2 шушулка ванилия


20 г краве масло
1-2 с.л. захар за поръсване
2 с.л. мармалад от кайсии за глазиране

1. Нарежете ябълките на тънки филийки.


2. Сложете ги в тенджерка със студена вода, малко захар, резен лимон, парче портокалова кора, канела, няколко зърна черен пипер и бахар, пъпка карамфил и звездичка анасон. Варете ги на много тих огън докато омекнат. Оставете ги да изстинат в течността. (виж Поширани круши)


3. Замесете масленото тесто (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто) Оставете го да почина за 30 минути в хладилник. Разточете го на лист с дебелина 2-3 мм. Нарежете го на ленти с широчина 2,5-3 см.


Подредете резенчетата ябълки върху всяка лента, на около сантиметър от долния край, като леко ги застъпвате.


Прегънете долния край на лентата върху ябълките.


Навийте лентата на руло.



4. Подредете ябълковите рози в гнездата на тавичка за мъфини.
5. Разтопете маслото. Намажете розите с разтопеното масло и ги поръсете с малко захар.



Печете ги в загрята на 180 С фурна докато порозовеят. Загрейте мармалада до завиране. С четка намажете розите. Може да ги поръсите допълнително с канела и пудра захар.








Задушено телешко в масло



Продукти:

1 кг телешки шол
сол
черен пипер
100 г краве масло
1 ч.ч. бульон
1 ч.л. нишесте

1. Почистете месото от ципите. Овържете го здраво с конец (виж Как се овързва месо ). Подсушете го добре с домакинска хартия или салфетка. Поръсете го със сол и черен пипер.


2. Разтопете маслото в тенджерка. 


Сложете парчето месо и хубаво го запържете от всички страни докато леко се зачерви.
3. Намалете котлона, добавете няколко лъжици бульон и  задушавайте месото на слаб огън под капак за около час и половина - два. От време на време го обръщайте и добавяйте по малко от бульона. Ако е недостатъчен като количество, може да прибавяте вода.


4. Когато месото омекне и е готово, извадете го на страна за 10-15 минути. Разтворете нишестето в 1-2 с.л. студена вода. Добавяйте от него във врящия сос, като разбърквате непрекъснато. Може да не се наложи да изсипете всичкото нишесте. Сосът ще се сгъсти веднага. 


5. Нарежете месо на тънки филийки и го сервирайте със соса и подходяща гарнитура - салата, ориз, задушени картофи или картофено пюре.