Продукти:
за блата:
3 яйца
3 с.л. брашно
щипка сол
500 г спанак, задушен и ситно нарязан
за крема:
250 г крема сирене
2 с.л. течна сметана
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. ситно нарязан копър
черен пипер
100 г пушена сьомга
1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг със солта. Внимателно добавете един по един жълтъците. Накрая прибавете брашното и добре отцедения спанак. Може да добавите и щипка бакпулвер, но аз го правя без него.
2. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене.
Печете в загрята на 180 С фурна за 15 минути, докато блата леко порозовее. Извадете го и отлепете хартията веднага.
С нейна помощ завийте блата на руло и го оставете да изстине. Така той ще запази форма и по-късно няма да се начупи.
3. Разбийте сиренето, сметаната, киселото мляко и копъра на крем. Подправете с малко смлян черен пипер.
4. Намажете блата с крем.
Подредете отгоре парчета тънко нарязано филе от сьомга.
Завийте руло и го оставете да се стегне в хладилник.