Продукти:
500 г маскарпоне
500 г ягоди
100 г захар +2-3 с.л.
30 мл амарето или някакъв ликьор(може да го пропуснете, ако желаете)
3 яйца
1 прахче ванилия
200 бишкоти савоярди
1. Нарежете ягодите на парченца и ги посипете с 2-3 с.л. захар. Отделете си няколко цели за украса. Леко намачкайте част от нарязаните ягоди с вилица за да си пуснат сок. Оставете ги да престоят така около 1/2 час.
2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг с половината захар.
3. Разбийте жълтъците до побеляване с останалата половина захар, като държите купата над съд с вряща вода. Внимавайте купата да не опира водата за да не се получат бъркани яйца. От горещината на парата жълтъците ще се сготвят постепенно и стабилизират.
4. Разбийте маскарпонето с прахче ванилия.
5. Внимателно прибавете към маскарпонето разбитите жълтъци.
Разбъркайте леко. Добавете и белтъците.
Прецедете сока на ягодите и добавете парченцата към крема.
6. Застелете купа с найлоново фолио. Така по-лесно ще извадите тортата. Смесете ягодовия сок с ликьор. Топете бишкотите в него и подредете от страни на купата.
Изсипете в средата крема с ягоди.
Отгоре покрийте с още един ред бишкоти.
Покрийте купата с фолио и леко притиснете бишкотите да потънат в крема..
Приберете тортата в хладилник поне за една нощ. Преди сервиране премахнете фолиото от дъното. Внимателно я обърнете върху чиния за сервиране, премахнете и останалото фолио и украсете с отделените ягоди. Ако искате, може да настържете малко шоколад.