неделя, 28 ноември 2010 г.

Руло с млечен крем от маминка

Това е един много любим на цялото семейство десерт. Маминка го правеше много често, а аз го обожавам.

 

Продукти:

за блата:

5 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
1 с.л. какао

крем:


3 жълтъка
500 мл прясно мляко
3 с.л. захар
2 с.л. брашно
ванилия

шам:

3 белтъка
3 с.л. захар
3 с.л. сладко от вишни

1. Застелете тавичка с хартия за печене. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Пресейте брашното и какаото в дълбока чиния. Сложете белтъците в суха купа и ги разбийте с миксер до твърд сняг.

 
Прибавете лъжица по лъжица от захарта. Добавете един по един жълтъците.

 

Спрете миксера и прибавете малко по малко брашното и какаото като разбърквате внимателно с шпатула.

 

Изсипете тестото в тавата и печете за няколко минути в предварително загрята на 180 С фурна.

 

Щом се зачерви, извадете блата, обърнете го върху кърпа, отделете хартията и го навийте веднага на руло.

 

2. Започнете с направата на крема. Размийте брашното и жълтъците в малко от студеното мляко.

 
Сложете захарта в останалото мляко. Разполовете ванилиевата шушулка, остържете семенцата и ги добавете. Загрейте го на котлона да се разтопи захарта. Прибавете сместа от мляко и брашно, като бъркайте непрекъснато.

 

Варете крема докато се сгъсти. Оставете го да изстине.
3. Пригответе шама от белтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете на три пъти захарта, като продължавате да разбивате. Загрейте сладкото докато заври. Изсипете на тънка струйка сгорещеното сладко в белтъците и разбъркайте.

 
4. Сглобете рулото: Развийте блата. Разпределете върху него жълтия крем.

 
С помощта на кърпата го навийте на руло.

 
Преместете го в подходящ поднос. Покрийте го с шама от белтъци.

 

Охладете го в хладилника.
5. Сервирайте с любов.

 

събота, 27 ноември 2010 г.

Наденички

 
Posted by Picasa

Продукти:

за 1 кг смляно месо (60% телешко, 40% свинско)
22 г сол
7 г кимион
6 г червен пипер
6 г черен пипер
3 г бахар
1/2 стрък праз
1-2 г лют червен пипер (по желание)
черва (за 1 кг месо - около 1 метър черва)

1. Смелете месото. Нарежете на ситно праза, или го смелете заедно с месото.
2. Червата обикновено се продават на връзки осолени. Разплетете ги и ги нарежете на дължина от 30 см. Накиснете ги за една нощ в студена вода. Измийте ги добре.
3. Омесете добре месото с подправките. Оставете го да престои 12 часа на студено и го омесете втори път.
4. Нанижете едно черво на фунийката. Завържете го от единия край. Започнете да пълните стегнато, като внимавате да не се сцепи червото.
 
Posted by Picasa
По средата осучете.
 
Posted by Picasa
5. Щом се напълни наденичката, завържете и другия край с конец. Надупчете с игла на няколко места, за да има от къде да излиза въздуха.
 
Posted by Picasa
6. Закачете наденичките на проветриво място да съхнат.
7. Всеки ден ги разточвайте с дебела точилка за да се сплескат и да им излезе въздуха.
 
Posted by Picasa

Бухтички с портокал

Много ароматна закуска. Особено подходяща за студен и мрачен ден. Да внесем малко слънце в дома.
 
Posted by Picasa
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
2 с.л. мед
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
кората на един портокал
олио за пържене
пудра захар

1. Включете фритюрника да загрява или сипете обилно олио в тенджерка.
2. Смесете содата с киселото мляко и я разбъркайте докато шупне. Добавете брашното, яйцата, захарта, меда, ситно настърганата портокалова кора. Разбъркайте добре тестото.
 
Posted by Picasa
2. Потопете две чаени лъжички в сгорещеното олио и гребете с тях от тестото. Оформяйте малки топчета и ги пускайте в мазнината.
 
Posted by Picasa
3. Сервирайте бухтичките поръсени с пудра захар и сладко от портокалови корички.
 
Posted by Picasa

петък, 26 ноември 2010 г.

Печено пиле с лимон и риган

Продукти:

1 цяло пиле
1 лимон
100 г краве масло, размекнато на стайна температура
сол
черен пипер
2-3 скл.чесън
пресен риган

1. Смесете маслото със сол, черен и червен пипер и ситно настърганата кора от лимона. Ако пилето ви е домашно и по-мазничко, не ви е нужно толкова маслото. Сложете малко, просто за вкус. Омажете пилето от всички страни, включително и в кухината.
2. Загрейте голям тиган. Сложете пилето и го запържете леко от всички страни - да хване хубава коричка.
3. Сложете пилето в тавичка за печене. Набодете лимона с острието на ножа на няколко места. Пъхнете го в кухината, заедно със склидките чесън и стръкчета риган.
 
Posted by Picasa
4. Печете го в загрята на 200 С фурна около 1 час. Извадете го. Намачкайте опечените склидки чесън и ги втрийте в пилето. Изстискайте лимона и полейте сока върху месото. Ако е необходимо, запечете още малко. Оставете пилето да почине 10 минути и сервирайте.
 
Posted by Picasa

Пангасиус с хрупкава коричка

 
Posted by Picasa
Продукти:
2 филета Пангасиус
1 ч.ч. галета
сока и кората на 1/2 лимон
сол
черен пипер
1 скл. чесън
1-2 с.л. зехтин

1. Счукайте чесъна и го смесете с малко сол, черен пипер, кората от лимона и галетата.
2. Овкусете филетата със сол, черен пипер, сока от лимона и малко зехтин.
3. Подредете рибата в намазана със зехтин тавичка. Натрупайте отгоре сместа с галета.
4. Запечете филетата в загрята на 200 С фурна за 15-20 минути.
 
Posted by Picasa

Оризови крокети

 
Posted by Picasa
Продукти:
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. бульон (по избор-гъбен, зеленчуков или месен)
1/2 глава лук
1 склидка чесън
1 с.л. зехтин
100 г кашкавал
1 яйце
риган
магданоз
сол
черен пипер

за панировката:
брашно
2-3 яйца
галета
олио да пържене

1. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Загрейте в тиган зехтина и ги запържете в него. Добавете ориза и бъркайте докато стане като стъклен.
2. Добавете бульона, подправете със сол, черен пипер, риган и магданоз и оставете оризът да се задушава, докато поеме всичката течност. Дръпнете го на страна да изстине напълно.
3. Настържете кашкавала и заедно с яйцето го прибавете към сварения ориз. Омесете го добре.
4. Разбийте в съд яйцата за панировката. Сложете брашно и галета в две отделни чинии.
 
Posted by Picasa
5. Оформете от ориза крокети и ги потопете последователно в брашното, яйцата и галетата и ги изпържете обилно в масло.
6. Поднесете с любов.
 
Posted by Picasa

Телешко с дюли

 
Posted by Picasa
Продукти:

1 кг телешки шол
3-4 глави лук
4 дюли
1 настърган домат (или 1 с.л. доматено пюре)
1 с.л. брашно
1 с.л. захар
сол
черен пипер
червен пипер
2 с.л. краве масло


1. Почистете месото от ципите и го нарежете на парчета.
2. Загрейте 1 с.л. масло в тенджера. Запържете месото докато хване коричка. Залейте го със студена вода, посолете и го варете докато омекне.
3. Нарежете лука на ситно. Обелете дюлите, почистете ги от семките и ги нарежете на парченца.
4. В тенджера загрейте другата супена лъжица масло. Добавете лука и го пържете до златисто. Оваляйте дюлите в малко брашно и запържете и тях. Прибавете доматите.
5. Добавете месото, залейте с бульона от варенето му, подправете със сол, черен, червен пипер и захар и задушавайте на тих огън докато омекнат дюлите и соса се сгъсти.
 
Posted by Picasa

Телешко варено

 

Продукти:


500 г телешко месо
4-5 картофа
4-5 моркова
1 глава лук
черен пипер на зърна
целина

1. Нарежете месото на парчета.


Почистете морковите, картофите и лука. Нарежете и тях на едро. Нарежете и целината.
2. Сложете месото и зеленчуците в тенджера, залейте ги с вода, сол и зърна черен пипер и варете до омекване на месото.


4. Сервирайте супата гореща, поръсена с черен пипер и листа целина и магданоз.