неделя, 26 февруари 2012 г.

Пита цвете

 
Posted by Picasa

по идея на Valentina Zurkan

Продукти:

750 г брашно
3 яйца (отделете единия жълтък за намазване)
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна мая за хляб

125 г краве масло, разтопено

1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата (оставете си единия жълтък за намазване), киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
3. Разделете тестото на 4 части. Разточете всяка една от тях на кръг.

 
Posted by Picasa

4. Подредете ги един върху друг, като мажете с масло помежду им. Разтеглете последната кора малко повече, за да покрие хубаво останалите.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

5. Сложете купчината от листове във форма за торта с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.

 
Posted by Picasa

6. С нож прорежете от външната страна на триъгълниците.

 
Posted by Picasa

7. Подвийте леко краищата на триъгълниците на вътре, за да образувате листенцата на цветето.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

8. Поставете страничната стена на формата и оставете питката за около 30 минути да втаса отново.
9. Разбийте жълтъка с останалото масло и 1 ч.л. прясно мляко или вода. Намажете питката.

 
Posted by Picasa

10. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
11. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете страничната стена на формата. Поставете питката в красива чиния за сервиране.

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa

Мус от сьомга

 
Posted by Picasa

Продукти:

100 г пушена сьомга
100 г крема сирене
100 г заквасена сметана
1 склидка чесън
1 с.л. нарязан копър
сол
черен пипер
сока на 1/2 лимон

1. Счукайте чесъна. Сложете в кухненски робот сьомгата, сиренето, сметаната, чесъна и копъра. Миксирайте всичко до гладка смес.
2. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
3. Оставете муса да престои 1/2 час в хладилник и сервирайте с крекери или солени бисквити.

Френска палачинка

 
Posted by Picasa

Когато бях малка, майка ми често правеше тази "мързелива" палачинка за закуска. Всъщност тестото е същото като това за палачинки, както и за френския сладкиш "Клафути".

Продукти:

2 яйца
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 прахче ванилия
30 г краве масло

2-3 с.л. сладко или мармалад

Включете фурната да загрява на 220 С.
1. Сложете в тавичка маслото и го оставете да се разтопи във фурната. Така и самата тавичка ще се омазни.

 
Posted by Picasa

2. Разбийте яйцата, млякото, брашното, захарта и ванилията.

 
Posted by Picasa

Добавете разтопеното масло и отново разбъркайте.
3. Изсипете сместа в тавичката.

 
Posted by Picasa

Печете палачинката в загрятата фурна за 15-20 минути. Тя се надува много и деформира по краищата, а като се извади от фурната спада. Това да не ви притеснява.

 
Posted by Picasa

4. Докато още е гореща я намажете с 2-3 с.л. сладко или мармалад по избор.

 
Posted by Picasa

събота, 25 февруари 2012 г.

Виенски щрудел

 
Posted by Picasa


Продукти:

за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио

за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. галета
200 г стафиди
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром

30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изстинат и да поемат течността.
3. Почистете ябълките. Настържете ги.
4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите. Объркайте добре плънката.

 
Posted by Picasa

5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Раздърпайте я още малко.

 
Posted by Picasa

Намажете листа с масло,

 
Posted by Picasa

поставете 1/4 от плънката в единия край,

 
Posted by Picasa

загърнете краищата и с помощта на кърпата навийте руло.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене тавичка.

 
Posted by Picasa

9. Намажете щрудела с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви.

 
Posted by Picasa

10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия. По желание, може да го гарнирате с крем Англез.

 
Posted by Picasa