неделя, 26 февруари 2012 г.
Пита цвете
по идея на Valentina Zurkan
Продукти:
750 г брашно
3 яйца (отделете единия жълтък за намазване)
3 с.л. кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна мая за хляб
125 г краве масло, разтопено
1. Залейте маята с половината от прясното мляко и захарта и я оставете да се разтвори. Разбъркайте я с малко брашно на гъста каша и я оставете да шупне.
2. Добавете яйцата (оставете си единия жълтък за намазване), киселото и останалото прясно мляко, солта и 2 с.л. от разтопеното масло. Замесете меко тесто (виж Как се прави тесто с мая). Оставете го на топло да втаса.
3. Разделете тестото на 4 части. Разточете всяка една от тях на кръг.
4. Подредете ги един върху друг, като мажете с масло помежду им. Разтеглете последната кора малко повече, за да покрие хубаво останалите.
5. Сложете купчината от листове във форма за торта с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Прорежете през средата, като образувате 8 триъгълника и стигате до 1 см до края на питката.
6. С нож прорежете от външната страна на триъгълниците.
7. Подвийте леко краищата на триъгълниците на вътре, за да образувате листенцата на цветето.
8. Поставете страничната стена на формата и оставете питката за около 30 минути да втаса отново.
9. Разбийте жълтъка с останалото масло и 1 ч.л. прясно мляко или вода. Намажете питката.
10. Печете я в предварително загрята на 180 С фурна.
11. Опечената питка, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за 10-15 минути. Внимателно извадете страничната стена на формата. Поставете питката в красива чиния за сервиране.
Мус от сьомга
Продукти:
100 г пушена сьомга
100 г крема сирене
100 г заквасена сметана
1 склидка чесън
1 с.л. нарязан копър
сол
черен пипер
сока на 1/2 лимон
1. Счукайте чесъна. Сложете в кухненски робот сьомгата, сиренето, сметаната, чесъна и копъра. Миксирайте всичко до гладка смес.
2. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
3. Оставете муса да престои 1/2 час в хладилник и сервирайте с крекери или солени бисквити.
Френска палачинка
Когато бях малка, майка ми често правеше тази "мързелива" палачинка за закуска. Всъщност тестото е същото като това за палачинки, както и за френския сладкиш "Клафути".
Продукти:
2 яйца
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 прахче ванилия
30 г краве масло
2-3 с.л. сладко или мармалад
Включете фурната да загрява на 220 С.
1. Сложете в тавичка маслото и го оставете да се разтопи във фурната. Така и самата тавичка ще се омазни.
2. Разбийте яйцата, млякото, брашното, захарта и ванилията.
Добавете разтопеното масло и отново разбъркайте.
3. Изсипете сместа в тавичката.
Печете палачинката в загрятата фурна за 15-20 минути. Тя се надува много и деформира по краищата, а като се извади от фурната спада. Това да не ви притеснява.
4. Докато още е гореща я намажете с 2-3 с.л. сладко или мармалад по избор.
събота, 25 февруари 2012 г.
Виенски щрудел
Продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
1 яйце
100 мл вода
1 с.л. олио
за плънката:
1 кг ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. галета
200 г стафиди
кората на 1 лимон
50 мл лимонов ликьор или ром
30 г пшенично нишесте за точене
50 г масло за намазване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване
1 ванилия
1. Смесете водата, яйцето, солта, олиото и брашното и замесете мекичко тесто. Завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине половин час.
2. Залейте стафидите с ликьора и ги кипнете на котлона. Оставете ги да изстинат и да поемат течността.
3. Почистете ябълките. Настържете ги.
4. Добавете галетата, настърганата лимонова кора, канелата, захарта и стафидите. Объркайте добре плънката.
5. Разтопете маслото.
6. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка от тях на тънък лист, като ръсите с нишестето.
7. Прехвърлете кората на кърпа, поръсена с нишесте. Раздърпайте я още малко.
Намажете листа с масло,
поставете 1/4 от плънката в единия край,
загърнете краищата и с помощта на кърпата навийте руло.
8. Прехвърлете рулото в предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене тавичка.
9. Намажете щрудела с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви.
10. Поръсете сладкиша с пудра захар, смесена с ванилия. По желание, може да го гарнирате с крем Англез.
Абонамент за:
Публикации (Atom)