Продукти:
за тестото:
125 г студено краве масло
150 г брашно
2-3 с.л. студена вода
1 с.л. захар
1 щипка сол
за ябълковата плънка:
1 кг ябълки
2-3 с.л. захар
1 с.л. канела
1 с.л. краве масло
1-2 с.л. галета
за целувчената глазура:
2 белтъка
50 г захар
1. Нарежете маслото на кубчета и го охладете. Сложете в кухненски робот брашното, солта, захарта и маслото. Разбийте всичко докато се образуват трохи. Прибавяйте капка по капка от студената вода. (виж Как се прави маслено ( бисквитено) тесто). Съберете трохите на топка тесто, завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилник за половин час.
2. Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера, заедно с маслото и захарта.
Загрейте ги под капак докато омекнат и се карамелизират. Ако е необходимо, добавете 1-2 с.л. вода в началото за да не загорят докато си пуснат сока. Махнете капака и оставете течността да изври напълно. Оставете ги да изстинат. Поръсете ги с канела и галета. Тя ще поеме излишната влага.
3. Извадете тестото от хладилника. Разточете го на лист с дебелина 1/2 см. С чаша или формичка изрежете кръгчета.
Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Надупчете ги с вилица за да не се издуят и деформират.
Печете ги в предварително загрята на 180 С фурна докато леко се зачервят.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг, като прибавяте малко по малко от захарта.
5. Сложете върху всяка бисквита по лъжичка от ябълковата смес.
Покрийте ги с разбити белтъци.
Върнете бисквитите в загрятата, но вече изключена фурна и ги оставете да изсъхнат.
Продукти:
за тестото:
2 големи яйца
200 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 с.л. зехтин
за плънката:
200 г бяло саламурено сирене
топено сирене, синьо сирене (по желание)
1 яйце
1 с.л. ситно нарязан магданоз
за соса:
1 малка глава лук
2 склидки чесън
2 с.л. зехтин
50 мл бяло вино
0,500 кг домати, смлени
1 дафинов лист
сол
черен пипер
лют червен пипер
шепа пресен босилек
риган
1 белтък
200 г моцарела
1. От яйцата и брашното омесете твърдо тесто (виж Как се прави тесто за паста ). Покрийте го с кърпа и го оставете да си почине 10-15 минути.
2. Нарежете лука и чесъна много на ситно. Задушете ги в зехтина на слаб огън.Добавете виното и оставете да покъкри. Добавете смлените домати, 1 дафинов лист, сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Оставете го да ври на слабо докато изври течността. Разбърквайте от време на време. Накрая дръпнете соса от огъня и добавете шепа нарязани на ситно босилек и риган (виж Италиански доматен сос ).
3. Натрошете сиренето. Смесете го с яйцето и ситно нарязания магданоз. Ако желаете, може да добавите и други сирена.
4. Разточете тестото на еднакви по големина листове.
Намажете ги с белтък.
Гребете от плънката с лъжичка и я разпределете върху единия лист.
Поставете отгоре другия лист и притиснете с пръсти около плънката.
Нарежете равиоли със специален нож или ръба на порцеланова чиния (Порцеланът притиска и помага да се слепят краищата. Не използвайте нож).
5. В подходяща тавичка сложете малко от соса. Подредете отгоре пласт равиоли.
Отново полейте със сос.
Редувайте така до свършване на продуктите, като гледате да завършите със сос. Покрийте най-отгоре с резенчета моцарела.
6. Запечете ястието до зачервяване в загрята на 180 С фурна.