петък, 28 януари 2011 г.
Содена питка със сирене
Продукти:
2 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
600-700 г брашно
1/2 ч.ч. натрошено сирене
1. Сложете содата в млякото и я разбъркайте докато шупне. Добавете яйцето, солта, захарта и сиренето.
2. Пресейте брашното и започнете да прибавяте млечната смес. Замесете меко тесто.
3. Сложете питката в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене. Притиснете я леко, намажете я с вода и я надупчете с вилица.
4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна докато се зачерви и забодена в средата клечка излиза суха.
5. Извадете питката от фурната, завийте я с кърпа и я наръсете с малко вода. Оставете я да си почине за няколко минути.
Парче топла питка, резен масло и домашно овче сиренце - как може да му устоиш?
Свински ребърца на фурна
Продукти:
1 кг свински ребра
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
1 с.л. соев сос
1/2 ч.ч. червено вино
1. Нарежете ребрата на големи парчета. Пригответе си маринатата като смесите солта, черния, червения пипер, горчицата, меда, соевия сос и малко вино за да стане кашица. Намажете ребрата със сместа и ги оставете за няколко часа.
2. Загрейте фурната на 220 С. Сложете ребрата в тавичка и ги запечете за 15 минути.
3. Извадете ги. Намалете фурната на 180 С. Намажете ребрата с четка с останалата марината. Покрийте ги с форио и ги оставете във фурната да се пекат още около 1 час.
4. Извадете ребрата. Махнете фолиото и ги върнете отново във фурната за 10 минути. Разделете ги и ги сервирайте с подходяща гарнитура - салата, варени или печени картофи, пюре.
Негреса
Продукти:
50 г краве масло, размекнато на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
50 г какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
1 с.л. сухо мляко
1 с.л. течна сметана
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. краве масло
Може да пропуснете сухото мляко и да замените сметаната с още една с.л. прясно мляко. Но те придават по-богат вкус на глазурата.
1. Сложете в купата на миксера маслото и го разбийте до пяна със захарта. Добавете яйцето.
2. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Добавете при маслото 1/3 от брашняната смес, после 1/3 от прясното мляко и така редувайте докато свършат всички продукти.
3. Изсипете сместа в предварително намазана с масло и посипана с брашно тавичка (или застлана с хартия за печене).
4. Печете в предварително загрята на 200 С фурна, докато забодена клечка за зъби в средата на сладкиша излиза чиста и суха.
Извадете сладкиша и го залейте с горещата шоколадова глазура.
5. Докато се пече сладкишът, може да направите глазурата. Смесете в малък огнеупорен съд пудрата захар, какаото, млякото и сметаната. Разбъркайте до гладка каша. Сложете сместа на котлона, на ниска температура и бъркайте непрекъснато. Не бива да завира. Прибавете бучка краве масло. Щом маслото се разтопи - залейте с глазурата изпечения и още горещ сладкиш.
6. Оставете негресата да изстине напълно и да се втвърди глазурата. Нарежете го на парчета и сервирайте.
Гулаш
Продукти:
300 г телешко месо
2 с.л. краве масло
1 глава лук
1 морковче(или 1/2 голям морков)
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. ситно нарязана целина
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер
червен пипер
1. Нарежете месото на малки парченца. Залейте го със студена вода и го сварете добре.
2. Нарежете на ситно лука. Настържете морковчето.
3. Загрейте в тенджера маслото. Запържете в него лука. Добавете морковчето. Щом омекнат, прибавете и доматеното пюре. Подправете с червен пипер. Залейте с бульона и месото. Налейте виното. Подправете със сол, черен пипер, целина и магданоз.
Пържени кюфтенца
Продукти:
500 г кайма
1-2 филии стар бял хляб
1 яйце
1 главичка лук
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
олио за пържене
1-2 с.л. брашно
1. Накиснете хляба във вода или прясно мляко. Изстискайте го добре. Нарежете лука на ситно.
2. Омесете добре каймата със солта, черния и червения пипер, кимиона, лука, яйцето и хляба. Оставете я да престои няколко часа.
3. Оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги леко в брашно.
4. Загрейте олио в дълбока тенджерка. Пържете кюфтенцата в обилна мазнина докато се зачервят добре от всички страни. Извадете ги да се отцедят върху домакинска хартия или салфетка.
5. Сервирайте със зелена салата.
Картофени топчета
Една добра идея да намерите занимание на децата.
Продукти:
1 кг картофи
2-3 с.л. смес от масло и олио за пържене
сол
подправки и сирене по желание
1. Обелете картофите и ги измийте. Залейте ги със студена вода.
2. С лъжичка издълбайте топчета. Съхранявайте ги в студена вода, за да не потъмнеят.
Остатъците може да използвате за да приготвите картофено пюре или супа.
3. Подсушете картофените топчета с кърпа.
4. Загрейте маслото в дълбока тенджера. Добавете картофените топчета. Пържете ги на не много висока температура, като често разклащате енергично тенджерата за да се изпържат равномерно топчетата.
5. Извадете картофките, поръсете ги със сол, подправки и сирене. Сервирайте с любов.
Продукти:
1 кг картофи
2-3 с.л. смес от масло и олио за пържене
сол
подправки и сирене по желание
1. Обелете картофите и ги измийте. Залейте ги със студена вода.
2. С лъжичка издълбайте топчета. Съхранявайте ги в студена вода, за да не потъмнеят.
Остатъците може да използвате за да приготвите картофено пюре или супа.
3. Подсушете картофените топчета с кърпа.
4. Загрейте маслото в дълбока тенджера. Добавете картофените топчета. Пържете ги на не много висока температура, като често разклащате енергично тенджерата за да се изпържат равномерно топчетата.
5. Извадете картофките, поръсете ги със сол, подправки и сирене. Сервирайте с любов.
Говеждо със сухи сини сливи
Продукти:
1 кг говеждо месо, шарено
2-3 резена пушена сланина или бекон
2-3 глави лук
1 ч.ч. доматена салца
1/2 ч.ч. вино
1/2 ч.ч. бульон
1 ч.л. сол
1 ч. л. червен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. захар
1-2 шепи сушени сини сливи
1. Нарежете бекона на ситни кубчета. Запържете го в тенджера до златисто. Извадете го.
2. Нарежете месото на порционни парчета. Подсушете го с домакинска хартия или салфетка. Запържете го в мазнината от бекона до хубава коричка от всички страни. Не го бодете като го обръщате, за да не изтекат соковете му. Извадете го.
3. Нарежете лука на полумесеци. Задушете го в мазнината от месото до омекване. Добавете настърганите домати. Върнете месото и бекона. Залейте с вино, бульон, подправете със сол, черен, червен пипер и захар. Добавете сушените сини сливи.
4. Прехвърлете всичко в пръстен гювеч или огнеупорна тенджера и печете в загрята на 150 С фурна за 2 часа.
вторник, 25 януари 2011 г.
Пилешко филе със сметана
по Джулия Чайлд
Продукти:
2 двойки пилешки гърди, обезкостени и без кожа
1/2 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 с.л. масло
за соса:
¼ ч.ч. бульон
¼ ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. сметана
сол и пипер
лимонов сок, ако е необходимо
1. Натрийте пилешките гърди със солта, черния пипер и лимоновия сок. Оставете ги малко да се мариноват.
2. Включете фурната да загрява на 200 С.
3. Загрейте в тиган маслото докато се разпени на не-много висока температура, защото кравето масло бързо загаря и покафенява.
Запържете за кратко гърдите в него.
4. Сложете пилешките гърди в тавичка и ги оставете в загрятата фурна. След 6 минути ги извадете и проверете дали са готови. Когато ги натиснете с пръст и месото пружинира, а не е меко и лигаво - готови са. Извадете ги в сервирна чиния.
5. Изсипете в маслото, в което запържихте гърдите соса от печенето. Добавете бульона и виното и ги кипнете, да поврат няколко минути. Прибавете сметаната. Варете на слаб огън да се сгъсти соса. Подправете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок на вкус.
6. Залейте соса върху пилешките гърди и сервирайте.
Продукти:
2 двойки пилешки гърди, обезкостени и без кожа
1/2 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 с.л. масло
за соса:
¼ ч.ч. бульон
¼ ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. сметана
сол и пипер
лимонов сок, ако е необходимо
1. Натрийте пилешките гърди със солта, черния пипер и лимоновия сок. Оставете ги малко да се мариноват.
2. Включете фурната да загрява на 200 С.
3. Загрейте в тиган маслото докато се разпени на не-много висока температура, защото кравето масло бързо загаря и покафенява.
Запържете за кратко гърдите в него.
4. Сложете пилешките гърди в тавичка и ги оставете в загрятата фурна. След 6 минути ги извадете и проверете дали са готови. Когато ги натиснете с пръст и месото пружинира, а не е меко и лигаво - готови са. Извадете ги в сервирна чиния.
5. Изсипете в маслото, в което запържихте гърдите соса от печенето. Добавете бульона и виното и ги кипнете, да поврат няколко минути. Прибавете сметаната. Варете на слаб огън да се сгъсти соса. Подправете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок на вкус.
6. Залейте соса върху пилешките гърди и сервирайте.
Абонамент за:
Публикации (Atom)