сряда, 4 ноември 2015 г.
Хрупкав паниран патладжан
Продукти:
2 патладжана
2 с.л. брашно
2 яйца
сол
черен пипер
2 филийки хляб
20 г пармезан
пресни билки - риган, мащерка
олио за пържене
1. Нарежете патладжана на филийки с дебелина от 1 см. Посолете ги и ги оставете да престоят за 15-20 минути за да пуснат горчивата си вода. Изплакнете ги и ги подсушете.
2. Сложете в кухненски робот хляба, пармезана, билките и щипка черен пипер.
Миксирайте до получаване на трохи.
3. Разбийте яйцата. Оваляйте резенчетата патладжан в брашното, изтупайте излишното. Потопете ги в яйцата и хубаво ги притиснете в трохите.
4. Изпържете ги в загрятото олио да златисто.
5. Сервирайте патладжаните с резенчета лимон или поръсени със сладки летни домати и козе сирене.
Паниран карфиол
Продукти:
1 малка глава карфиол
сол
черен пипер
лют червен пипер
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
олио за пържене
1. Сложете карфиола в подсолена вода и го сварете докато омекне.
2. Отцедете го от водата и го нарежете на розички.
3. Разбийте в купа яйцата, брашното и водата. Трябва да се получи рядка каша като за палачинки. Подправете я добре със сол, черен пипер и малко лют пипер.
4. Топете карфиола в кашата и го пържете до зачервяване в сгорещеното олио.
5. Сервирайте го веднага с подходящ сос за топене: Майонезен сос с чесън или Ранч дресинг, Сос "Хиляда острова", Сос със синьо сирене, Сос тартар, Лек сос със сирене
вторник, 3 ноември 2015 г.
Пилешко филе с чушки
Продукти:
за 4 порции
1 двойка пилешки гърди
4-5 пиперки
няколко чушлета /ако обичате, може и люти/
4-5 склидки чесън
зехтин
сол
черен пипер
1. Нарежете пилешките гърди на хапки. Нарежете пиперките на по-големи парчета. Почистете чесъна и го нарежете на ситно.
2. Загрейте малко зехтин в тиган. Добавете чушките и чесъна, посолете и ги запържете за кратко. Извадете ги в отделна чиния.
3. В тигана сложете пилето, посолете го със сол и черен пипер и го пържете съвсем за кратко, да си промени цвета от вън, но от вътре да остане сурово.
4. Върнете чушките в тигана. Пържете още за малко, докато пилето е готово.
Не го препържвайте. Пилето трябва да остане сочно, иначе месото ще стане твърдо и на конци. Сервирайте веднага.
Това е едно много бързо и лесно ястие. Приготвя се буквално за минути. Много е вкусно. Може да се сготви и само една порция - трябва ви парче месо, парче чушка, склидка чесън и време - по-малко от това за пържени яйца.
Пай с карамелена тиква
Продукти:
за тестото:
125 г краве масло, студено
200 г брашно
100 г захар
100 г орехови ядки
щипка сол
1 ч.л. канела
1 яйце
1-2 с.л. студена вода /при необходимост/
за плънката:
2 ч.ч. пюре от предварително сварена или печена тиква
100 г захар
200 мл течна сметана
1 яйце
1 с.л. подправки по избор-канела, кардамон, карамфил, индийско орехче
100 г орехови ядки - по избор
1. Сложете в кухненски робот брашното, солта, захарта, ореховите ядки и канелата. Смелете всичко добре.
2. Добавете маслото, нарязано на кубчета и миксирайте пак.
Прибавете яйцето. Смелете. Трябва да се получи меко ронливо тесто. Ако е необходимо, може да добавите лъжица студена вода.
Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете за час в хладилник за да се охлади.
3. Разточете тестото с дебелина 0,5 см, прехвърлете го в тава за пай и изрежете излишното.
Не го изхвърляйте. От него може да изрежете фигурки за украса на пая или да изпечете бисквити.
4. Сложете върху тестото хартия за печене и го запълнете с някакви зърна за тежест. Аз ползвам стар боб, който съхранявам в кутия и използвам многократно. Тежестта пречи на тестото да се надигне при печенето неравномерно и да се деформира.
5. Печете тестената кора в предварително загрята фурна на 180 С до леко зачервяване. Извадете кората и я оставете да се охлади напълно.
6. За плънката сложете захарта в тенджерка и я карамелизирайте.
Дръпнете я от котлона и добавете сметаната, като бъркате енергично за да се разтвори захарта.
Ще получите страхотен карамелен крем с вкус на старите бонбони "Карамел-му".
7. Добавете предварително сварената тиква и подправките. Когато сместа изстине, прибавете и 1 яйце. Разбъркайте добре и я изсипете в тестената кора.
8. Може по края на пая да поръсите нарязани на едро орехови ядки или да изрежете фигурки от останалото от кората тесто. Печете го в предварително загрята на 180 С фурна докато плънката леко стегне. Охладете го напълно преди да го нарежете и сервирате.
Абонамент за:
Публикации (Atom)