сряда, 31 октомври 2012 г.

Ароматен шарен боб с розмарин и зехтин




Продукти:

1 ч.ч. шарен боб
1 клонче розмарин
1 дафинов лист
1 малка глава лук, нарязан на ситно
3-4 склидки чесън, нарязани на ситно
100 г пушено свинско филе или бекон
50 мл зехтин
сол
черен пипер
лют червен пипер


1. Накиснете боба за една нощ в студена вода.


На следващия ден сменете водата и го сварете за около час без да добавяте нищо.


2. Нарежете свинското филе или бекон на ситно. Запържете ги леко в сгорещен тиган. Ако е необходимо добавете няколко капки зехтин.


Добавете лука и чесъна и пържете и тях докато омекнат.


3. Добавете към сварения боб клонче розмарин, 1 дафинов лист и сместа от лук, чесън и филе.


Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер и оставете да къкри още 30 минути. Дръпнете от огъня и полейте с хубав зехтин.



Лек сос със сирене



Продукти:

1 с.л. синьо сирене (или топено)
1/2 ч.ч. прясно мляко
лъжица цедено кисело мляко или сметана (по желание)
зелени подправки - див лук, копър, магданоз (по желание) 

1. Намачкайте синьото сирене, като добавяте малко по малко от прясното мляко. 


2. Загрейте соса на котлона да поври за да се разтопи сиренето и да се сгъсти. 

3. Оставете го да изстине напълно. Когато е студен, може да му добавите лъжица цедено кисело мляко или квасена сметана. Може да го подправите със смлян черен пипер, нарязан на ситно див лук, ситно нарязан магданоз или копър.

Сосът е подходящ за салати, пресни зеленчуци, панирани меса, крокети.



 



понеделник, 29 октомври 2012 г.

Тарта с круши и крем



Продукти:

за тестото:

150 г краве масло, студено
300 г брашно
щипка сол
3 с.л. захар
2 жълтъка
1-2 с.л. ледено студена вода (при необходимост)

за крушите:
7-8 големи круши (ако са по-малки, както моите, по-добре предвидете повече-колкото да запълнят формата)
сока на 1 лимон
2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
кората на 1 лимон (само жълтата част, нарязана на лентички. Аз използвам белачка за зеленчуци за да обеля лимона)

за крема
2 с.л. брашно
2 с.л. захар
2 жълтъка
1/2 ч.ч. течна сметана
1 ч.ч. сироп от варенето на крушите
ванилия

за глазурата:

1 ч.ч. сироп от варенето на крушите
1/2 ч.ч. мармалад от кайсии

за тестото:
1. Смесете в кухненски робот брашното, солта и захарта за тестото. Добавете маслото, замръзнало и нарязано на кубчета.


Миксирайте няколко пъти докато маслото се раздроби на бучки с големина на царевично зърно. (виж Как се прави маслено(бисквитено) тесто).


Ако нямате робот може да разтрошите маслото с пръсти, но работете бързо и в студена стая. Ако маслото започне да се топи или прекалите с месенето, тестото ще стане твърдо и жилаво.

2. Добавете жълтъците и отново миксирайте няколко пъти.


Между всеки пулс капвайте по няколко капки ледено студена вода докато тестото започне да се събира на топка.


Завийте го в найлоново фолио и го приберете за 1 час в хладилника.


3.Разточете тестото на кръг.

 

Сложете го в тортена форма с отделящи се страни.


Оформете ръбчето му като го притискате с гърба на лъжица за да не пипате с топли ръце.


Надупчете го с вилица за да не се деформира при печенето.


Покрийте го с хартия за печене и го напълнете със зърна. Те ще го притискат като тежест и ще си запази формата. Приберете го в хладилник докато фурната се загрее.


4. Печете тестената форма в загрята на 180 С фурна докато порозовее.
5. Извадете формата от фурната. Извадете зърната и я оставете да изстине напълно.


за крушите:
1. Сложете в тенджера водата, захарта и лимоновата кора. Сварете сироп
2. Обелете крушите както са цели. Запазете дръжките им.


С лъжичка ги издълбайте и извадете семките им.


Поръсете ги с лимоновия сок за да не потъмняват.
3. Пуснете крушите в сиропа и ги варете на тих огън, докато омекнат. Проверявайте ги с острието на нож. Не ги преварявайте. Извадете ги от сиропа и ги оставете да изстинат. Прецедете сиропа и го запазете за крема и глазурата.


 
за крема:
1. Смесете брашното, захарта и жълтъците.


Добавете течната сметана и разбъркайте. Разредете сместа с малко от топлия сироп от варенето на крушите. Добавете ванилия.


Изсипете сместа в тенджера и варете крема докато се сгъсти (виж Как се прави млечен (сладкарски) крем).
Оставете го да изстине.




за глазурата:
1. Смесете кайсиевия мармалад с 1 ч.ч. от сиропа, в който са се варили крушите. Загрейте го на котлона да поври малко и да се сгъсти. Оставете го да изстине.

Сглобяване на сладкиша:
1. Подредете в тестената кора крушите. Налейте крема покрай тях.


Запечете тартата отново в загрята на 180 С фурна за 30 минути. Извадете тартата и полейте крушите с половината от глазурата.


 2. Охладете тартата и я приберете за 1 нощ в хладилник за да стегне напълно крема. Извадете я внимателно от формата, нарежете я на парчета и сервирайте, като отново поливате всяко парче с глазура. Ако тя се е стегнала много, леко я загрейте за да се отпусне.

Този сладкиш е доста пипкав, но всяка от частите му може да се приготви няколко дни предварително.



 



Милинките на маминка





Продукти:


за тестото:
300 мл вода
300 мл прясно мляко
1 с.л. меко масло
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кг брашно
20 г прясна мая за хляб (1 пак суха)


за оформяне на милинките:
20 г краве масло
2-3 с.л. олио

за поливката:

125 г краве масло, размекнато
3-4 с.л. с връх галета
1 ч.л. сол, препълнена
3-4 с.л. прясно мляко

1. Залейте маята с малко от прясното мляко. Добавете захарта и я оставете да се разтвори. Прибавете останалото мляко, водата, маслото, брашното и солта и замесете меко тесто(виж как се прави тесто с мая). Оставете го да втаса на топло за един час.





2. Разтопете маслото, заедно с олиото. Намажете тавичка с част от него (за тази доза ползвам голямата плитка тава от фурната). Разделете тестото на късове. Оформете дълги фитили.


Разделете ги на равни късчета с големината на голям лешник.



Топете ръцете си в маслото и оформяйте топчета.


Подредете ги в тавата.



Оставете да втасат още около час.




3. За поливката смесете маслото с галетата и солта на крем, като прибавяте по малко прясно мляко.


4. Намажете втасалите милинки с крема.









5. Загрейте фурната на 200 С. Преди да сложите милинките в нея, изсипете 1/2 ч.ч. вода за да се образува пара. Така милинките ще се вдигнат по-хубаво и ще станат пухкави. Печете ги до зачервяване. Извадете ги, завийте ги с кърпа и ги оставете да изстинат малко.