Продукти:
за тестото:
2 яйца
200 г брашно
1 с.л. зехтин
щипка сол
за соса:
500 г кайма
1 глава лук
2 скл. чесън
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 литър салца
за бешамела:
1 с.л. краве масло
1 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана
сол
черен пипер
топено сирене
кашкавал
пармезан
1. От яйцата, солта, зехтина и брашното замесете твърдичко тесто. Намажете го със зехтин, завийте го с найлоново фолио и го оставете да си почине.
2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в малко зехтин. Добавете каймата и продължете да пържите, като непрекъснато разбърквате. Прибавете подправките и доматената салца. Оставете на тих огън да къкри.
3. В тенджерка разтопете маслото с малко зехтин. Добавете брашното и го запържете докато образува пяна. Дръпнете от котлона и добавете прясното мляко, като непрекъснато бъркате. Добавете сметаната и върнете на котлона. Оставете на тих огън като продължавате да разбърквате. Подправете със сол и черен пипер.
4. Разточете тестото на тънък лист. Нарежете го на парчета.
5. Сглобете лазанята, като редите в тавичка: Първо полейте дъното с 4-5 с.л. от соса, после 4-5 с.л. бешамел, подредете ред кори, отново сос, бешамел, поръсете сирене, ред кори. Продължавайте така докато се напълни тавичката. Завършете със ред кори, отгоре сос, бешамел и поръсете обилно с кашкавал и пармезан.
6. Запечете в загрята на 200 С фурна до образуване на златиста коричка.
вторник, 28 декември 2010 г.
Фъстъчено масло
Продукти:
500 г фъстъци
1 с.л. сусамово олио
1/2 ч.л. сол
1. Изсипете фъстъците в плоска тава и ги запечете във фурната. Оставете ги да изстинат и ги обелете.
2. Сложете обелените фъстъци в кухненски робот и започнете да ги мелите докато стане съвсем фина паста.
3. Посолете по желание със сол, и ако искате да е по-рядко маслото - добавете малко сусамово или орехово олио.
500 г фъстъци
1 с.л. сусамово олио
1/2 ч.л. сол
1. Изсипете фъстъците в плоска тава и ги запечете във фурната. Оставете ги да изстинат и ги обелете.
2. Сложете обелените фъстъци в кухненски робот и започнете да ги мелите докато стане съвсем фина паста.
3. Посолете по желание със сол, и ако искате да е по-рядко маслото - добавете малко сусамово или орехово олио.
Цяло пиле в тесто
Продукти:
1 цяло пиле
сол
черен пипер
60 г меко краве масло
за тестото:
1 яйце
100 г вода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. олио
250 г брашно
1. От водата, яйцето, брашното, олиото и солта омесете твърдичко тесто. Оставете го да почине половин час.
2. Разточете тестото на кръг, не много голям. Намажете го леко с масло и го сгънете като плик. Оставете го 10 минути в хладилник.
3. Извадете тестото, разточете го по дължина, намажете го леко с масло и го сгънете на три. Оставете го за 10 минути в хладилник. Повторете това 7 пъти.
4. Разточете тестото на тънък лист.
5. Намажете пилето с останалото масло. Посолете го от вътре и от вън със сол и черен пипер. Загърнете го добре с тестото.
6. Сложете пилето в тавичка, намазана с масло и печете в загрята на 180 С фурна за поне час и половина. Ако започне много да се зачервява, покрийте го с лист алуминиево фолио.
7. Извадете го от фурната. Оставете го за 10 минути да си почине и го разрежете.
Панирани дробчета
Продукти:
500 г пилешки дробчета
2 яйца
150 г брашно
150 г бира
1 с.л. олио
сол
черен пипер
още малко брашно за овалване
олио за пържене
1. Разбийте белтъците на пяна с щипка сол.
2. Разбийте жълтъците с бирата. Посолете с малко сол и черен пипер.
Добавете брашното. Трябва да се образува каша, малко по-гъста от тази за палачинки.
Добавете белтъците като разбърквате внимателно.
3. Посолете дробчетата със сол и черен пипер. Оваляйте ги леко с брашно.
Потапяйте ги в кашата
и ги пържете в загрято, обилно олио.
500 г пилешки дробчета
2 яйца
150 г брашно
150 г бира
1 с.л. олио
сол
черен пипер
още малко брашно за овалване
олио за пържене
1. Разбийте белтъците на пяна с щипка сол.
2. Разбийте жълтъците с бирата. Посолете с малко сол и черен пипер.
Добавете брашното. Трябва да се образува каша, малко по-гъста от тази за палачинки.
Добавете белтъците като разбърквате внимателно.
3. Посолете дробчетата със сол и черен пипер. Оваляйте ги леко с брашно.
Потапяйте ги в кашата
и ги пържете в загрято, обилно олио.
Гофрети
Продукти:
3 яйца
150 мл прясно мляко
300 г брашно
1/2 бакпулвер
60 г разтопено масло
2 с.л. захар
1 пак. ванилия
50 мл ром
1. Разбийте всички продукти в блендер.
2. Изсипвайте от сместа по 1 с.л. в гнездата на гофретник.
3. Печете до зачервяване.
4. Сервирайте със сладко по избор, пудра захар, шоколад или фъстъчено масло
Пилешки шницели с гъби
Продукти:
500 г пилешки гърди
сол
черен пипер
1-2 с.л. брашно
1 яйце
2-3 с.л. олио
1 с.л. масло
300 г гъби
50 мл бяло вино
1 ч.ч. бульон
1. Разрежете пилешките гърди напречно. Леко ги начукайте и посолете със сол и черен пипер.
2. Загрейте в тиган олиото. Оваляйте пилешките шницели в брашно
и ги потопете в разбитото яйце.
Изпържете ги от двете страни до златисто. Извадете ги върху домакинска хартия.
3. Добавете към олиото, в което сте пържили шницелите бучка масло. Прибавете гъбите, нарязани на филийки. Запържете ги леко. Залейте ги с виното и бульона, посолете ги със сол и черен пипер и ги оставете на тих огън да покъкрят. Щом сосът се сгъсти, поръсене с малко нарязан магданоз и сервирайте ястието.
понеделник, 27 декември 2010 г.
Пръчици със семена
Продукти:
300 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
500 г брашно
1/2 пак.мая
семена по избор за поръсване
1. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса за час и половина.
2. Оформете пръчици. Посипете работната маса със семена и оваляйте пръчиците в тях.
Подредете ги в тава, застлана с домакинска хартия.
3. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.
300 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
500 г брашно
1/2 пак.мая
семена по избор за поръсване
1. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса за час и половина.
2. Оформете пръчици. Посипете работната маса със семена и оваляйте пръчиците в тях.
Подредете ги в тава, застлана с домакинска хартия.
3. Печете в предварително загрята на 200 С фурна.
събота, 25 декември 2010 г.
Телешко с гъби
500 г телешки шол
1 глава лук
1 морков
500 г гъби
2 с.л. смлени домати
2 с.л. олио
сол
черен пипер
червен пипер
1. Нарежете месото на парчета. Запържете го до зачервяване в 1 с.л. олио. Залейте го с вода и го варете докато омекне.
2. Нарежете гъбите и лука на филийки, моркова на ситно. Загрейте 1 с.л. олио в тенджера. Запържете първо лука, а после добавете моркова и гъбите.
3. Щом зеленчуците се зачервят, добавете доматите, залейте с бульон и месото и варете докато сосът остане на мазнина.
Абонамент за:
Публикации (Atom)