Продукти:
50 г олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
50 г какао
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на 1 портокал
за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
2-3 с.л. вода
1 с.л. маргарин (по желание)
1. Настържете кората на портокала, или я нарежете на тънки лентички.
2. Сложете водата, олиото, портокаловите корички, захарта, какаото и брашното, размесено с бакпулвера в купата на миксера и ги разбийте добре.
3. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене или предварително намазана с масло и посипана с брашно тавичка.
4. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 С фурна, докато забодена клечка за зъби в средата му излиза чиста и суха.
5. Докато се пече сладкиша, направете глазурата. Смесете в малък огнеупорен съд пудрата захар, какаото и 2, най-много 3 с.л. вода.
Разбъркайте до гладка каша. В началото тя е доста гъста и трудно се бърка, но като се сгъсти се втечнява, затова внимавайте с количеството вода. Сложете сместа на котлона, на ниска температура и бъркайте непрекъснато. Не бива да завира, а само да се сгорещи и разтопи захарта.
Може да прибавите маргарин. Аз не харесвам вкуса му и затова го пропускам. Маслото в този момент прави глазурата по-лъскава и еластична. Щом маслото се разтопи - залейте с глазурата изпечения и още горещ сладкиш. Важно е и сладкишът, и глазурата да са съвсем горещи, иначе тя засъхва много бързо и няма да можете да я разпределите равномерно.
6. Оставете негресата да изстине напълно и да се втвърди глазурата. Нарежете сладкиша на парчета и сервирайте.
Тук може да видите вариант на сладкиша с масло, яйце и прясно мляко.